Patatesteki İhracat Artışı Sevindiriyor

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden...

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir’de geçtiğimiz yıl tüm sezon boyunca 6 bin 566 ton patates ihracatı gerçekleştirilirken bu yılın ilk 4 aylık bölümünde bu rakamın 32 bin 757 tona ulaştığını açıkladı.

Yılmaz yaptığı açıklamada, Türkiye’de Nevşehir’in patates üretiminde 2.sırada yer aldığını ve 80 bin dekar üretim alanı ile her yıl 320 bin ton dolayında patates üretiminin gerçekleştirildiğini kaydetti. Çeşitli etkenlerle kilogram üretim masrafları 25-30 kuruş olan patatesin, 2012 yılı içerisinde piyasa fiyatlarının üretim maliyetlerinin üzerine pek çıkmadığını ve satış fiyatlarının maliyetin altında kaldığını ifade eden Yılmaz, fiyatlardaki bu dengesizliğin sektördeki tüm paydaşları çözüm arayışına sevk ettiğini belirtti. Yılmaz: Bunun üzerine geçtiğimiz yılın son aylarında Nevşehir Valiliği, Nevşehir Milletvekillerimiz, üretici temsilcileri, pazarlama temsilcileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları ile sivil toplum örgütlerinin katılımlarıyla Nevşehir Dedeman Otel de ortak akıl toplantısı düzenlenerek, sorunlar ve çözüm önerileri gündeme taşınmıştır. O günden bu güne geçen zaman zarfında, ihracatla ilgili kanun uygulamalarında değişiklikler yaşanmış ve yeni pazarlarla birlikte patates ihracatında olumlu gelişmeler olmuştur. 2012 yılı tüm sezon boyunca ihracat 6 bin 566 ton gerçekleşmiş iken, 2013 yılı içinde bulunduğumuz Nisan ayı dahil 32 bin 757 ton ürün ihracatı yapılmış olup halen yoğun bir şekilde devam etmektedir. Aynı zaman da piyasada bir denge oluşturmak ve özellikle fakir vatandaşlarımız ile mültecilere yardım maksadıyla MEDAŞ A.Ş. den sağlanan parasal kaynakla İl genelinde Valilimiz öncülüğünde ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün katkılarıyla TAREKS A.Ş. firmasınca 5 bin 000 ton civarında İlimiz patates üreticilerinden alım yapılarak ilgili yerlere sevkiyatı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Bu şekilde piyasalardaki hareketliliğin pazar fiyatlarını yükselttiğini ve sektörde olumlu bir hava oluşturarak başarı elde edildiğini vurgulayan Yılmaz, patates satışlarındaki olumlu gelişmelerin önümüzdeki aylarda da sürmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: