Patent yasası alt komisyonda

ANKARA(ANKA)- TBMM Adalet Komisyonu, "Patent Haklarının Korunması, Endüstriyel Tasarımlarının Korunması ve Coğrafi İşaretlerinin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de" değişiklik öngören yasa teklifini alt komisyona havale etti.

-TEKLİF NELER GETİRİYOR-
Teklif, Patent Haklarının Korunması, Endüstriyel Tasarımların Korunması ve Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasını içeriyor.
Teklif, patentten veya faydalı model belgesinden doğan haklara tecavüz suretiyle üretilen veya buluş konusu usulle doğrudan doğruya elde edilen malı satan, satışa sunan, ithal eden veya her ne şekilde olursa olsun ticari amaçla elinde bulunduran kişiye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor. Ancak, kişi kovuşturma başlamadan önce bu malı nereden temin ettiğini bildirerek üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilmiş mallara el konulmasını sağlarsa, hakkında hüküm verilmeyecek.
Bir eşya veya ambalaj üzerine konulmuş patent veya faydalı model belgesi koruması olduğunu belirten işareti, yetkisi olmadan kaldıran kişi ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Yetkisi olmadığı halde, başkasına ait patent veya faydalı model belgesi hakkı üzerinde; devretmek, lisans vermek veya rehn etmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi hakkında, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Patent veya faydalı model belgesi sahibi olmadığı halde, patent veya faydalı model belgesi sahibi olduğu kanaatini uyandıran yazı, işaret veya ifadeleri kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacak.

Reklam
Reklam

-COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI-

Coğrafi işareti kullanma hakkına sahip olanların haklara tecavüz edildiğinin tespiti halinde, tescil sahibine noter vasıtasıyla bildirilerek gereken davanın açılması talep edilebilecek. Ancak tescil sahibinin talebi kabul etmemesi veya bildirimi aldığı tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli davayı açmaması halinde, kullanma hakkına sahip kişi veya kişiler yapılan bildirimi de ekleyerek dava açabilecek.
Kullanma hakkına sahip kişi veya kişiler ciddi bir zarar tehlikesi karşısında, belirtilen sürenin bitiminden önce ihtiyati tedbire karar verilmesini mahkemeden talep edebilecek. İhtiyati tedbire karar verilmesi durumunda, belirtilen sürenin dolmasının beklenmesine gerek olmayacak.
Coğrafi işaret hakkına tecavüz ederek mal üreten kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Coğrafi işaret hakkına tecavüz suretiyle üretilen malı satan, satışa sunan, gümrük bölgesine yerleştiren, gümrükçe onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutan veya her ne şekilde olursa olsun ticari amaçla elinde bulunduran kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya 5 bin güne kadar kadar adli para cezası verilmesi öngörülüyor.
Patent, tasarım ve coğrafi işaretlerin korunmasıyla ilgili suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı kılınıyor. Hükmün kesinleşmesinden sonra şikayetten vazgeçilmesi durumunda ceza infaz edilmeyecek. Şikayetten vazgeçme nedeniyle davanın düşmesi halinde şikayetçi, yargılama giderlerinden sorumlu olacak. (ANKA)

Reklam
Reklam