Patik Örerek Torunlarını Okutuyor

Niğde'de yaşayan 78 yaşındaki Havva Özçelik, torunlarını okutabilmek için, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan 1000 liralık mikrokredi çekerek ördükleri patik, şal

Niğde'de yaşayan 78 yaşındaki Havva Özçelik, torunlarını okutabilmek için, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan 1000 liralık mikrokredi çekerek ördükleri patik, şal ve kazakları satıyor.

Mikrofinans Niğde Şubesi tarafından Selçuk Mahallesi'nde yapılan mikrokredi toplantısına gelini ile birlikte katılan Havva Özçelik, ilerlemiş yaşına rağmen torunlarının eğitimine katkı sağlamak amacıyla kredi çekmeye karar verdi.

Konya Selçuk Üniversitesi'nde okuyan Nazan ve polislik sınavlarına hazırlanan Savaş isminde iki torunu bulunan Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki çocuğu okuyan oğlunun maddi durumunun çok iyi olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

İşsiz oğlunun yanında kaldığını ve oturdukları evin kira olduğunu belirten Özçelik, hem aile bütçesine katkıda bulunmak, hem de torunlarının okuyabilmesi için mikrokrediden 1000 lira kredi çektiğini kaydetti.

Bu krediyle el işi ürünler yapmak için malzeme aldığını ve patik, bebek kazağı, şal gibi ürünleri yapıp sattığını belirten Özçelik, şöyle konuştu.

"Biri üniversitede okuyan diğeri polislik sınavına hazırlanan 2 torunum var. Onların eğitimlerine devam edebilmesi için 7 ay önce Mikrofinans Niğde Şubesi'nden 1000 lira kredi çektim. Bir ayda 5 patik ve iki bebek kazağı örüp satarak torunlarımın eğitimine devam etmesine yardımcı oluyorum. Çok hızlı öremiyorum. Yavaş yavaş yapmaya çalışıyorum. Ördüğüm patiklerin tanesini, ipi bizden olursa 15, kazakları 20, şalı da 30 liradan satıyorum. Oğlum çalışmıyor, oturduğumuz ev kira. Allah'ım kuvvetimi artısın daha fazlasını yapayım."

Özçelik, satış yeri olmadığı için yaptıkları ürünleri satmakta zorlandıklarını ifade ederek, "Ürünlerimizi komşularımıza ve tanıdığımız insanlara satmaya çalışıyoruz. Ama bir satış yerimiz olursa daha rahat ve çabuk satarız. Daha fazla kazanç sağlayabiliriz. Bu konuda yetkililerin desteğini bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

-"Gençler beni örnek alsın"-

Kendisinin ilerlemiş yaşına rağmen el işi gibi emek isteyen bir işi yaptığına dikkati çeken Özçelik, gençlere tavsiyelerde bulunarak, gençlerin kendisini örnek almalarını istedi.

Özçelik, çalıştığı zaman rahatladığını ve daha mutlu olduğunu, iş yapmadığı zaman ise sıkıldığını anlatarak, özellikle kadınlar için mikrokredi gibi bir imkan olduğunu ve bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Mikrofinans Niğde Şube Müdürü Haluk Akdemir, Havva Özçelik'in kredi kullanmak istediğini söylediğinde bu talebe ilk önce çok sıcak bakmadıklarını söyledi.

Özçelik'in krediyi değerlendiremeyeceğini düşündüğünü belirten Akdemir, şunları kaydetti:

"Havva teyzenin el işi ürünlerini yapamayacağını düşünüyordum. Yaşı nedeniyle kredi talebine şüpheyle yaklaşmıştım. Öncelikle yaptığı ürünleri görmek istedim. Çünkü bizim asıl kuralımız, üyenin kullandığı krediyle yaptığı ürünleri satıp geçimini sağlayabilmesi. Havva teyzenin kullandığı krediyle, hem işini yaptığını hem de haftalık ödemelerini yapabildiğini gördük. Ayrıca hiç bir toplantıya katılmamazlık yapmadı. Kredi taksitlerini her hafta düzenli bir şekilde ödüyor."

Reklam
Reklam

Akdemir, 700'e yakın üyelerinin bulunduğunu ve kadınların yaptığı ürünleri satmakta zorlandıklarını ifade ederek, "Mikrokredi Çarşısı"na ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: