İstanbul Davutpaşa'daki ruhsatsız bir maytap atölyesinde meydana gelen patlama sonrasında olay yerinde incelemelerde bulunan yetkililer, patlamanın meydana geldiği binanın ve bina içindeki maytap atölyesinin ruhsatsız olduğunu kabul etti. Yetkililer, buna karşın "Vatandaşlar, çevrelerindeki ruhsatsız depoları ihbar etmeli" açıklaması yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, patlamanın gerçekleştiği binada yanıcı-parlayıcı madde olarak bilinen havaifişek ve meşale gibi maddelerin depolandığı ya da imal edildiği bir işyeri tespit edildiğini söyledi.
-TOPBAŞ: "İHBAR EDİLMEDEN BİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"-
Bu tür işyerlerinin ruhsatının İtfaiye Müdürlükleri tarafından verildiğini vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu:
"İşyerlerimizdeki bu tip imalathaneler ve depolar her gün değişiyor. Bunun doğru olabilmesinin tek yolu, ilgili belediyeye ruhsat talebinde bulunulmasıdır. Yanıcı ve parlayıcı maddeyse itfaiyemiz belediyeden gelecek talep doğrultusunda, denetim yapıp ruhsat vermek durumdadır. Ruhsatı yoksa ancak bir şey kalıyor, o çevredeki yurttaşlar kendi bölgelerinde ruhsatsız olarak bildikleri maytap, havai fişek gibi imalathane veya depo varsa itfaiyemize ihbar etsinler. Bunu bilemeyiz. Diyorlarki ‘burası zaten vardı' ama bu kadar yoğun bir iş merkezinde bizim bunu ihbar olmadan bilmemiz mümkün değil. Zaman zaman denetimler ilçe belediyesince yapılıyor."
Güler, söz konusu patlamaya ilişkin olarak Zeytinburnu Belediyesi'nin ihmali olup olmadığına ilişkin bir soruya ise, "Hep beraber bir yanlışlık yapılmış burada. Kaçak yapı yapılmasında, ruhsatsız üretim yapılmasında, ihbar edilmemesinde… Hepsi iç içe bir yumak. Demek ki bugüne kadar hatalarla geldik ama bu hataların maliyetleri bugün ortaya çıkıyor. Şimdi hepimize düşen görevler var. Buranın bir dönüşüme tabi tutulması mutlaka gerekiyor" yanıtı verdi.
-ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ: "BELEDİYE KAYITLARINDA BİLGİ YOK"
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise, patlamanın meydana geldiği bölgede yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Patlamanın meydana geldiği binanın, 1989 yılında yapıldığını ve ruhsatsız olduğunu ifade eden Aydın, ilk belirlemelere göre ölen 17 kişiden 8'inin yan tarafta 136 iş yerinin bulunduğu Prestij İş Merkezi'nde çalışanlar olduğunu söyledi.
Patlamanın meydana geldiği 4 katlı binada 5 işyerinin faaliyette olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:
"Binada 5 iş yeri faaliyette bulunuyor. Bunların 2'sinin ruhsatı, 2'sinin ruhsat müracaatı var. Kot yıkama atölyesi de kaçak faaliyette bulunduğu için mühürlenmiş, ancak bu mühre rağmen çalışmaya devam ettiği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Binada maytap atölyesi ya da deposu olduğuna dair belediye kayıtlarında bilgi yok."
ANKA