Patlasaydı tahribat büyük olurdu

Van Valisi Özdemir Çakacak, dün gece bir minibüste ele geçirilen patlayıcıların infilakı halinde Diyarbakır'da meydana gelen saldırının 3 misli tahribat yaşanabileceğini belirterek başarılı bir sonuç elde eden polis ekiplerini kutladı.

Patlayıcıları jandarma köpeği "Zena" buldu

Dün gece İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin plakasız bir minibüste ele geçirildiği patlayıcılarla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü'ne gelen Vali Özdemir Çakacak, önce araçta incelemelerde bulundu, daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü Mehmet Salih Kesmez'den bilgi aldı. Vali Çakacak, daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürü'nün makam odasında ele geçirilen patlayıcıların dizildiği masanın başına geçerek basın açıklaması yaptı. Şüpheli minibüsü takip eden ekiplerin kullandığı bir aracın takla atması sonucu 2 polis memurunun hafif şekilde yaralandığını anlatan Çakacak, "Kayıplara karışan araç, yaklaşık 3 saat sonra Yalı Mahallesi Kale yolu üzerinde kale giriş kapısının önünde bulunan park alanı arkasındaki boş alanda terk edilmiş olarak bulunmuştur. Plakası olmayan ve lastikleri patlatılmış bir vaziyette bulunan aracın çevre güvenlik tertibatı alındıktan sonra olay yerine uzman ekip sevk edilmiştir. Hem uyuşturucu hem de patlayıcı maddelerine karşı duyarlı polis köpeklerin tepki vermesi üzerine araçta yapılan incelemenin ardında patlayıcılar ele geçirilmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Aracın zula diye tabir edilen bölmelerinde gizlenmiş vaziyette 27 bin 760 gram TNT, 16 bin 450 gram PE 4A plastik patlayıcı, 810 gram peritonal, 10 bin 115 gram peritonal ve TNT karışımı, 47 adet F1 model savunma tipi el bombası gövdesi, 3 adet RGO model savunma tipi el bombası gövdesi, 37 adet savunma tipi el bombasına ait tapa, 10 adet elektrikli kapsül ve 1 adet metal kap ele geçirildiğini kaydeden Vali Çakacak, "Malumunuz dün Diyarbakır'da üzücü bir olay yaşandı. Terör örgütü tarafından savunmasız insanlara yönelik insanlık dışı bir olay yaşadık. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum" dedi.

Patlayıcıları jandarma köpeği "Zena" buldu

Terörün amacının kaos ortamı oluşturarak vatandaşların huzurun bozmak olduğunu kaydeden Çakacak, güvenlik güçlerinin gece gündüz demeden huzur ortamını sağlamayı amaçladığını kaydetti.

Patlayıcıları jandarma köpeği "Zena" buldu

Patlayıcıların miktarına bakıldığında çok sayıda can yakacağa benzediğini ifade eden Çakacak, patlatılması durumunda Diyarbakır'da meydana gelen patlamanın 3 misli bir olay yaşanabileceğini tahmin ettiklerini anlattı.

Reklam
Reklam

Van'da güven ve barışın hakim olduğunu da belirten Çakacak, "Emniyet ve jandarma 24 saat rehavete kapılmadan görevlerinin başında. Sadece Diyarbakır'da olay olduğu için değil, her zaman teyakkuzda görev yapıyorlar. Terörle bir yere varılamayacağını herkes bilmelidir. Ben tekrar arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Olayla ilgili çok yönlü araştırmamız sürüyor. Farklı sonuçlara ulaştığımızda size açıklama yapacağız" dedi.

Olayla ilgili gözaltına alınan şahısların bulunmadığını da dile getiren Vali Çakacak, eylemin nerede yapılacağına dair net bir bilginin bulunmadığını ifade etti. İnsanlara zarar veren terörün nerede ve ne zaman eylem yapacağının belli olmadığını vurgulayan Çakacak, "Van'da çok fazla denetim olmaktadır. Bu denetimlerimizden dolayı vatandaşlarımızdan ve sizlerden de zaman zaman tepki geliyor. İşte o denetimlerimizin sonucunda bunlar yakalanıyor" ifadelerini kullandı.

Patlayıcıları jandarma köpeği "Zena" buldu

Bu arada Van Emniyet Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da meydana gelen bombalı saldırı olayının ardından Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nün '155 Polis İmdat' telefon hattına 'Diyarbakır'daki bombalamayı yapan şahısların Van Emniyeti'ni de kana bulayacakları, Kızılay semtinde de bombalama yapacakları' şeklinde bir ihbar geldiği belirtildi. Bunun üzerine Şabaniye Mahallesi Şabaniye Caddesi üzerinde şahıslar ve araçlar üzerinde kontrol yapıldığı belirtilen açılamada, ele geçirilen aracın şase ve motor numarasında yapılan incelemeler sonucunda 23 Kasım 2007 tarihinde Samsun ilinden çalındığı ve A.G. isimli şahsın adına tescilli olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Patlayıcıları jandarma köpeği "Zena" buldu

Öte yandan Van İl Emniyet Müdürlüğü'nün uyuşturucu madde aramalarında kullandığı 'Şaina' isimli dedektör köpeğinin patlayıcı madde konusunda da uzman olduğu ortaya çıktı. Dün gece gerçekleştirilen operasyonda minibüste zulalanmış patlayıcı maddelere tepki göstererek ekiplere yardımcı olan Şaina, sergilenen patlayıcıların önünde durarak basın mensuplarına poz verdi.

Patlayıcıları jandarma köpeği "Zena" buldu