Patriot, Türkiye'yi İran'dan koruyacak

ABD Türkiye'ye 7.8 milyar dolarlık Patriot füzesavar sistemi satıyor.

Rusya'nın itirazı üzerine Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze savunma sistemi kurmaktan vazgeçen ABD yönetimi, Türkiye'ye 7,8 milyar dolar değerinde füze savunma sistemi satıyor.
[** **](https://www.mynet.com/turkiye-sinira-patriot-yerlestiriyor-2689307-myvideo)
Beyaz Saray, Türkiye'ye muhtemel bir Patriot PAC-3 füzesavar takımının ve ilgili aksamının satışı konusunda Kongre'yi bilgilendirdi. Pentagon'un Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre söz konusu satış; 13 adet Patriot ateşleme birimi, 72 adet PAC3 - İleri Kapasiteli Patriot ve yerde konuşlu hava savunma sistemi için bir dizi donanımı içeriyor. Gerçekleşmesi halinde satış, ABD'nin son yıllarda yaptığı en büyük miktardaki silah satışlarından biri olacak. Anlaşmaya göre Türkiye, PAC-3 füzelerini, füze savunma kapasitesini güçlendirmek ve bölgesel tehditlere karşı koymak için kullanabilecek. Açıklamada ABD'nin, NATO üyesi olan bir müttefikine yardım etmesinin, Amerikan çıkarları için hayati derecede önemli olduğu ifade ediliyor. Kongre'ye yapılan açıklamada Türkiye'ye silah satışının ayrıca bölgedeki askeri dengeleri değiştirmeyeceğine dikkat çekiliyor. Türkiye'ye yapılacak silah satışını ise Raytheon Co ve Lockheed Martin Corp. şirketleri yüklenecek.
**ASKERİ İLİŞKİLER SAĞLAMLAŞTI**
Satışın gerçekleşmesi halinde Türkiye, ABD'den ilk kez PAC-3 füzeleri satın almış olacak. Washington Institute for Near East Policy adlı araştırma kuruluşu uzmanlarından Soner Çağaptay, bu durumu Türkiye'nin son yıllarda silah satın alma konusunda ABD'den uzaklaşmaya yönelik eğiliminin, tersine dönmesi olarak değerlendiriyor. Çağaptay, bu çaptaki bir satışın "Türkiye-ABD askeri ilişkilerinde büyük bir sağlamlaşmayı gösterdiğini" dile getiriyor. Congressional Research Service'den Steven Hilderth ise PAC-3 füzelerinin, İran'ın kısa menzilli SCUD füzelerine karşı Türkiye'ye savunma kabiliyeti sağlayacağını söylüyor. Hildreth, İran'daki füzelerin menzilinin, tüm Türkiye'ye ulaşabildiğine dikkat çekiyor.