Patronunuzla iyi geçinmenin sırları!

Patronunuzla ilişkiniz, her zaman iş başarınızda önemli bir rol oynayacak. Bu ilişkiyi iyi tutmaya yarayacak birkaç temel tavsiyeye odaklanalım.

Öncelikle unutmamalıyız ki yöneticimizle iyi geçinmek kariyer başarımızı pozitif yönde etkileyecektir. İş hayatımızın stresini azaltacak ve daha uyumlu bir çalışma ortamı sağlayacaktır.

İşte size patronunuzla iyi ilişkiler kurmaya yardımcı olacak birkaç tavsiye!

-Patronunuzdan bir şeyler öğrenmeye çalışın.

Sizin daha bilgili olduğunuzu düşündüğünüz noktalar olsa bile mutlaka ondan öğreneceğiniz bir şeyler vardır. Bunları tespit etmeye ve öğrenmeye bakın bu hem sizi kariyerinizde daha bilgili hale getirecek hem de patronunuzun bilgisine saygı duyduğunuzu gösterecektir.

Reklam
Reklam

-İnisiyatif alın,

Danışmanız gereken bir nokta olduğunda ise patronunuzun fikrine önem verin. İnisiyatif almadan bir işe dört kolla sarılmak mümkün değildir. Mutlaka yapılan işin sorumluluklarını üstlenin. Bu sizi hem motive eder, hem de hata payınızı azaltır. Patronunuzun fikrinin de gerekli olduğunu düşündüğünüz noktalarda danışmaktan çekinmeyin. Fikirlerine önem verdiğinizi hissettirin.

-Patronunuzun da bir insan olduğunu unutmayın!

Sizin başınıza gelen günlük problemler belki de daha vahimleri patronunuzun da başına gelebiliyor. Böyle günlerde anlayışlı olmaya, iş yükünü hafifletmeye çalışın.

-Patronunuzun iyi yönlerine odaklanın!

Patronunuzla çok yakın ilişkileri kurmanız, arkadaş olmanız şart değildir. Patronunuz hiç anlaşamayacağınız bir karaktere de sahip olabilir. Ancak, mutlaka iyi olan tarafları da vardır. Eğer iyi yönlerine odaklanırsanız, birlikte çalışmanız daha kolaylaşır. Eğer kötü yönlerine odaklanırsanız, her hareketi size batmaya başlayacaktır ve bu sizin enerjinizi de düşürecektir.

Reklam
Reklam

-Kendinize güvenin ve patronunuzla aranızda saygı ilişkisini kurmaya çalışın.

Sizin patronunuza saygı gösterdiğiniz gibi onun da size saygılı olması gerekir. Bunun sağlanması için kendine güvenen, ne yaptığını bilen ve sorumluluk sahibi bir çalışan profili oluşturmanız gerekmektedir. İnsan etrafında bir otoritesi olması için illa yönetici konumunda olması gerekmez. İş ortamında duygusal reaksiyonlardan kaçınıp profesyonel ilişkiler kurarsanız günah keçisi olarak görülmeniz imkansız olacaktır.

Umarım iş hayatınızda sizlere daha huzurlu bir ortam yaratacak bu tavsiyeleri hayata geçirebilirsiniz. Her daim dinamik, pozitif ve özgüvenli olmayı unutmayın!