PAÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgut: "Gribin Devamında Gelişen Zatürre Ölümcül Olabilir"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, gribin devamında gelişen zatürrenin ölümcül

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, gribin devamında gelişen zatürrenin ölümcül olabileceğini söyledi.

Turgut, gazetecilere yaptığı açıklamada, gribin hafife alınmaması gerektiğini kaydederek, bu hastalığın salgınlara yol açan bir infeksiyon hastalığı olduğunu ve yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla işten güçten alıkoyacak, yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Gribin hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi ile solunum yoluyla kolaylıkla bulaşabileceğini ifade eden Turgut, "Virüsü kapmış, henüz belirgin yakınmaları olmayan kişiler de hastalığı bulaştırabiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamlardan kopmadıkları için virüs kolaylıkla başkalarına bulaşabilir" dedi.

Turgut, şöyle konuştu:

"Grip, dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Gribin devamında gelişen zatürre ölümcül olabilir. Yaşlılar, küçük çocuklar ve herhangi uzun süreli kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı gibi ciddi bir hastalığı olan kişilerde ölümcül istenmeyen etkileri sık görülmektedir. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlası 60 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Günümüzde bu hastalıktan koruyan veya ağır hastalık riskini azaltan bir aşı bulunmaktadır. Yaşlılar ve uzun süreli hastalığı olan kişilerde gribe karşı aşının koruyuculuk oranı bir miktar azalmakla birlikte grip nedeniyle gelişebilecek istenmeyen sonuçları ve ölümleri önlemekte etkindir. Aşı, yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 oranında azaltmaktadır."

Reklam
Reklam

Muhabir: Fatma Karakış / Mustafa Dermencioğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz