Pay ölçer için son gün 2 Mayıs!

Merkezi sistemli binalara pay ölçer takmak için son gün 2 Mayıs...

Ancak çoğu apartman yöneticisi ve vatandaş uygulamadan habersiz. Kasımda, kaloriferler yeniden yandığında pay ölçerli binaya geçmemiş olan apartman sakinlerinin aidat ödememe hakkı doğacak. Suç duyurusu yapılırsa, yöneticiye 1.600 TL ceza kesilebilecek

Merkezi ısıtma sistemi kullanan 1 milyon 800 bin dairenin, yakıt bedeli paylaşımında pay ölçer sistemine geçmesi için gereken süre 2 Mayıs'ta dolacak. Ancak merkezi sistemle ısınan pek çok vatandaşın bu uygulamadan haberi yok. Her dairenin tükettiği kadar ısı parası ödemesini sağlayacak olan pay ölçer sistemi, 9 bin apartman yöneticisine sorumluluk yüklüyor.

Reklam
Reklam

Yasa, pay ölçer takılmayan apartman sakinlerine, kasım ayında kaloriferler tekrar yandığında aidat ödememe hakkı veriyor. Bu vatandaşlar, 'kanuna aykırı aidat parası toplanıyor' diye apartman yönetici hakkında suç duyurusunda da bulunabilecek. Bu durum, aidat ödememeyi alışkanlık haline getirenler içinse bir fırsata dönüşecek. Ayrıca, yöneticilere bin 600 TL ceza kesilmesi de söz konusu.

Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelik uyarınca, merkezi sistemle ısınan tüm binaların, 2 Mayıs'a kadar, dairelere takılacak pay ölçer sistemine geçmesi gerekiyor. Cihazla, ısı bedelinin eşit olarak ödetilmesi dönemi sona erecek. Sistemle, her daire, kullandığı kadar bedel ödeyecek. Türkiye'de 1.8 milyon daire, merkezi sistemle ısınırken, pay ölçer, bu dairelerde oturan 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Erteleme yapılmayacak
Kimi site sakinleri, uygulamanın takibini yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak, uygulamada erteleme olup olmayacağını sordu. Bakanlık tarafından verilen yanıtta, pay ölçerin yasal bir zorunluluk olduğu ve erteleme olmayacağı belirtilerek, kanunun uygulanmasında yöneticilerin sorumlu olduğunu vurguladı. Kanuna göre, yöneticilere bin 600 TL ceza de kesilebilecek.

Reklam
Reklam

YÖNETİCİYE SUÇ DUYURUSU HAKKI
Yasaya göre, dairelerin, cihaz takarak, yakıt parasını, ısı tüketimine göre ödemesi zorunlu. Ancak, binlerce daire ve apartman bu uygulamaya geçmedi. Bu durum, Kasım ayında kaloriferler tekrar yandığında ise ciddi bir kriz doğuracak. Kanunla bu konuda sorumlu tutulan apartman yöneticileri, eski sistem olan binalarda aidat toplarsa, kanuna aykırı hareket etmiş olacak. Bu durumda vatandaşlar, kanuna aykırı olarak yakıt toplayan yönetici aleyhine suç duyurusunda bulunmuş olacak. Yani vatandaş, aidatını ödememe hakkı kazanacak.

Yüzde 40 ısı tasarrufu
Cihazların satışını yapan Brunata Enerji Genel Müdürü Efe Özgören 'Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı cihaz takılması gerek. Uygulamayla kaloriferleri bilinçli kullanan daire sakinleri ciddi tasarruflar sağlıyor' dedi.

Cam açmak tarih oluyor
Efe Özgören, uygulama yapılan binalarda serinlemek için cam açılma alışkanlığının bıçak gibi kesildiğini aktardı. Özgeren, yeni dönemde artık eski usul yakıt parası paylaşım yöntemlerinin kanunsuz sayılacağını belirterek, 'Bu durum uygulamaya geçmeyen yöneticileri kanuna muhalefetten suçlu duruma düşürürken, yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde uygulamaya geçmeyen binalarda, ısı parası ödemek istemeyen daire sakinlerine, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, para ödememe hakkı veriyor' dedi. (Akşam)

Reklam
Reklam