Pazarlar’da Hayvanlara Şap Ve Veba Aşısı Yapıldı

Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince başlanan şap ve veba aşısı kampanyası kapsamında ilçede...

Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince başlanan şap ve veba aşısı kampanyası kapsamında ilçede bin 750 büyükbaş’a şap, 500 küçükbaş hayvana veba aşılanması yapıldığı bildirildi.

Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlkay Çetin, İHA muhabirine, koyun ve keçilere veba aşısı, büyükbaş hayvanlara da şap aşısı yapıldığını söyledi.

Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlkay Çetin, “Şap hastalığı; sığır, koyun, keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen; süt ve et veriminin düşmesi ile kuzu ve oğlaklarda ölümlere sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta hayvanların salyaları, burun ve vaginal akıntıları, süt, idrar, deri döküntüleri; hastalık bulaşmış ot, saman ve yemler ile hasta hayvanlardan sağlıklı hayvanlara hastalık bulaşır. Hayvan bakıcısı ve rüzgâr vasıtası ile de hastalık etkeni daha uzun mesafelere taşınabilir. Bu nedenle şap Hastalığına yakalanan hayvanlar derhal sahibinin ahırında veya bu maksat için ayrılmış barınaklarda tecride alınarak hiçbir şekilde ortak mera ve sulama alanlarına çıkarılamaz. Tecride alınan hayvanların bakımı için belirli kişiler görevlendirilir ve bu kişiler başka hayvanların bakımıyla ilgilenemez, hastaların yem ve suları ancak o mahalde bulunan ve dışarıyla temas ettirilmeyen kaplarla verilir. Hastalara ait veya hastaların temas ettiği her çeşit eşya, yem ve hayvan maddelerinin nakli, satışı ve tüketimi durdurulur. Hastalık çıkmadan önce söz konusu hastalığa karşı gereken önlemler alınmalı ahır girişinde sürekli olarak kireç bulundurmalı, ahıra bakıcıdan başkası girmemeli; küpesiz, pasaportsuz ve veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvanlar alınmamalı, yeni alınan hayvanların aşılarının yapılıp yapılmadığına özen gösterilmelidir” dedi. Çetin; Şap hastalığı ile mücadele kapsamında 2 aylıktan büyük bütün büyükbaş hayvanların İlçe Müdürlüğü personelleri tarafınca aşılandığı ve 2012 yılı sonbahar aşılama kampanyasının İlçemizde sona erdiğini, aşılama sürecinde üreticilerin şap hastalığı ile ilgili yazılı ve sözlü olarak sürekli bilgilendirildiğini; özellikle veteriner sağlık raporsuz ve pasaportsuz hayvan alınmaması gerektiğini ve ilçe genelinde bin 750 büyükbaş hayvana şap aşısı, 500 küçükbaş hayvana da veba aşılaması yapıldığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz