Pekin: İnternet Andıcı Kurumsal Belgedir

Darbeye zemin hazırlamak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten internet siteleri vasıtasıyla kara propaganda yaptığı...

Darbeye zemin hazırlamak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten internet siteleri vasıtasıyla kara propaganda yaptığı ileri sürülen İsmail Hakkı Pekin, İnternet Andıcı belgesinin kurumsal bir belge olduğunu söyledi. İnternet sitelerinin, suç tarihinden 10 yıl öncesinde kurulduğunu belirten Pekin, "Bu siteler baştan itibaren örgüt faaliyeti olarak kabul ediliyorsa bu süreçte rolü olanların sorumluluğu nedir?" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında İnternet Andıcı dava dosyasının tutuklu sanığı olan ve suç tarihinde Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı olan emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de esas hakkındaki savunmasını tamamladı. Pekin, "Bu dava ve diğer isimli davaların temel amacının, öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir tasfiyeyi gerçekleştirmek, askeri vesayetin kaldırılması adı altında silahlı kuvvetleri sindirmek ve pasifize etmek olduğunu belirtmek istiyorum." diyerek savunmasına başladı.

Reklam
Reklam

Pekin, "Hazırlıkları 1999 yılında yapılan, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997'deki müdahalelerle oluşturulan ortamın, belki de bunu 12 Mart 1971'den başlatabiliriz, Türkiye'de yarattığı sosyal yapı, bugün yürütülen davaların açılmasına imkan sağlamıştır." ifadesini kullandı.

Esas hakkındaki mütalaaya ilişkin ise Pekin, "Mütalaa, birbiriyle alakası olmayan 23 adet davanın bir araya getirildiği garip bir metindir. Metnin edebi yapısı bir yana hukuki anlamda da bir bütünlük arzetmediği ve kurgusunun da çok acemice çatıldığını görüyoruz. İnsanlara ağırlaştırılmış müebbet gibi çok ağır cezaların istendiği bir yargılamada, Davinci şifresi gibi romanların yazarı Dan Brown'ın kurgusunu beklemesek bile iddia makamının bu konuda daha özenli davranmasını umut ederdik. 'Ben yaptım oldu' mantığı ile hazırlanan mütalaada her türlü şüpheden uzak, somut ve inandırıcı delillere dayalı, bir suç isnadı yapıldığını söyleyebilmek mümkün değildir." değerlendirmesini yaptı.

Konuşmasının üçüncü bölümünde, mütalaada kendisi ile alakalı bölümde yer alan konulara değinmek istediğini belirten Pekin, "Mütalaayı ve suçlamaları reddediyorum. Ben, Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi ve yasal bir evrakı olan Andıç'a koordine parafı attım." dedi.

Reklam
Reklam

Dava konusu İnternet Andıcı'nın, mütalaada belirtildiğinin aksine bir suç unsuru teşkil etmediğini belirten Pekin, "Yasal bir evraktır. Ayrıca, ben Andıç'ın hazırlanmasında görev almadım. İddia edilen propaganda faaliyetlerini icra ve organize etmedim. Hükümete karşı hiçbir faaliyetim yoktur. Bu konuda somut ve inandırıcı bir delil ve emare de bulunmamaktadır." şeklinde konuştu.

Mütalaada Ergenekon Terör Örgütüne ait eylem ve operasyonlara dair belgeler adı altında yer alan belgelerle hiç bir ilişiğinin bulunmadığını belirten Pekin, "Burada yer alan, internet siteleri ile ilgili Andıç, resmi ve yasal bir belgedir." diye ifade etti.

Dava konusu internet siteleri ile ilgili olarak, 10 yıl önce kurulduğu ve işletildiği, bu sitelerle ilgili atanma tarihleri beyan edilerek kimlerin görevli ve sorumlu olduklarının, sanıklar, tanıklar ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen yazı ile belirtildiğini anlatan Pekin, "Bu husus, Hilmi Özkök tarafından da teyit edilmiştir. Benim bu sistem içinde suçum nedir? Yayınlarla ne alakam vardır?" diye konuştu.

Reklam
Reklam

PEKİN, KARA PROPAGANDA YAPMADIĞINI SÖYLEDİ

Mütalaada Ergenekon Terör Örgütünün amaçları doğrultusunda, askeri müdahale ortamı oluşturmak amacıyla, belirtilen internet siteleri vasıtasıyla kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetleri icra ve organize ettiğinin iddia edildiğini belirten Pekin, hakkındaki bu suçlamayı kesinlikle reddettiğini söyledi.

PEKİN: ANDIÇ, HİYERARŞİK YAPI İÇİNDE ONAYA SUNULACAK BİR BELGEDİR

Andıç'ın, hiyerarşik yapı içinde en üst komutanların da onayına sunulacak resmi ve yasal bir belge olduğunu belirten Pekin, şunları ifade etti: "Bu Andıç'ta beni ilgilendiren tek husus, açık internet sitelerinin izlenmesi sonucu elde edilecek bilgilerin İstihbarat Başkanlığı'nın ilgili birimlerine gönderilmesidir. Gizli kapaklı bir durum söz konusu değildir. Benim görev yaptığım dönemde bu internet sitelerine İstihbarat Başkanlığı'nın bir katkısı söz konusu değildir. Yani 'Bu açık kaynak siteleri izliyoruz, ihtiyacınız olursa bilginiz olsun' babından bir bilgilendirmedir."

PEKİN: ANDIÇ, KİŞİSEL DEĞİL, KURUMSAL BİR BELGEDİR

Reklam
Reklam

Genelkurmay Başkanlığı'nın, dava konusu internet sitelerinin kurumsal olarak işletildiğini kabul ettiğini belirten Pekin, "Kurumsal bir faaliyetin içinde suç varsa suç ve cezada kişisellik ve hukuki illiyet prensipleri çerçevesinde ortaya konması gerekir. Benim parafım kurumsal bir anlayıştan kaynaklanmaktadır, terör örgütü mensubiyetinden değil." şeklinde konuştu.

PEKİN: SİTELERDE GÖREVLENDİRİLEN DİĞER KİŞİLERİN SORUMLULUĞU NEDİR?

10 yıldır faaliyet gösteren sitelerin yayınlarının değil, bunları kapatan belgenin (Andıç) örgüt üyeliği için esas alındığını belirten Pekin, "Bu siteler baştan itibaren örgüt faaliyeti olarak kabul ediliyorsa temadinin içinde rolü olanların (baştan beri bu yapıda görev alanların) sorumluluğu nedir? Andıç'a hukuki bir zırh deniliyor, oysa 10 yıllık yayınların ve varsa suçların basit bir yazı ile yok edilemeyeceği gerçeği ortadadır." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: