Pekmezin faydaları nelerdir? Nasıl yapılır? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir?

Pekmez, şeker içerikli tarım ürünlerinin ezilip kaynatılması ile üretilen yoğunlaştırılmış bir meyve özütüdür. Anadolu topraklarında şifa kaynağı olarak bilinir. Genellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak amaçlı kullanılsa da aslında her mevsim tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır.

Sıklıkla üzümden üretilen pekmez, içeriğinde şeker olan keçi boynuzu, dut, incir, kuşburnu ve hurma gibi zirai ürünlerden de üretilebilir. Üzüm bağlarının tarihi ne kadar eskiyse pekmezin de o kadar gerilere giden bir tarihi vardır. Tatlı ve şeker ihtiyacının meyvelerden karşılandığı dönemlerde, çabuk bozulan üzüm gibi meyvelerin pekmezi yapılarak daha uzun ömürlü hale getirilmeleri sağlanmıştır.

Pekmezin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 g

Kalori (kcal): 290

Yağ (g): 0 g

Reklam
Reklam

Karbonhidrat (mg): 59.28

Protein (g): 1.12

Pekmezin Faydaları

Pekmez, magnezyum, fosfor, demir ve protein açısından oldukça zengindir. Kan yapıcı özelliğe sahiptir ve karaciğeri toksinlerden arındırır. Damarları açarak kan basıncını dengeli hale getirir. Gece yatmadan önce pekmez içmek vücut direncini kuvvetlendirir.

1. Karbonhidrat ve antioksidan deposudur

Pekmez her şeyden önce ciddi bir karbonhidrat deposudur. Bu sayede metabolizmaya hızlı bir şekilde enerji kazandırır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller de karbonhidratlara eklenince günlük besin değeri ihtiyacını karşılayan bir içeriğe sahip olan pekmez, kan yapıcı etkisinin yanı sıra karaciğeri temizleyen, sindirim sistemi rahatsızlıklarına etki eden başarılı bir antioksidandır.

2. Kemik sağlığını korur

Pekmezin içeriğinde bulunan demir, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller, insan vücudundaki iskelet ve kemik yapısının sağlığı için gerekli olan günlük gereksinimin çoğunu karşılar. Bu tür madensel elementleri içeren besinler tüketmek kemik sağlığı için hayati önem taşır. Bu minerallerin düzenli olarak vücuda alınması kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların kemik sağlığını korumak için mutlaka mineral açısından zengin besinler tüketmesi gerekir.

Reklam
Reklam

3. Kalp sağlığı için faydalıdır

Pekmez, şifalı içeriği sayesinde kardiyovasküler rahatsızlıklardan korur. Kalp sağlığında kanın kimyasal yapısı ve damar sisteminin sağlıklı olması çok önemlidir. Pekmez içeriğindeki potasyum, magnezyum gibi minareller sayesinde kan değerlerini korumasının yanı sıra kan basıncını da düzenler. Aynı zamanda içerdiği manganez, magnezyum, bakır, kalsiyum ve B6 vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını önler.

4. Sindirim sistemini korur

Pekmez içerdiği meyve lifleri bakımından güçlü bir sindirim sistemi düzenleyicisi olmasının yanı sıra mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.

Pekmez reflüye dokunur mu? Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarında hastanın ağrılarını hafifletir ve mide asidini düzenleyerek mide dokusunu ferahlatır.

Pekmez ishale iyi gelir mi? Özellikle keçiboynuzu pekmezi ishal sorununu çözme konusunda oldukça etkilidir. Hekimler tarafından günde 3 öğün tüketilmesi tavsiye edilir. İshal şikayetinin devamlılığına bağlı olarak 10 gün boyunca kullanıma devam edilebilir.

Reklam
Reklam

5. Cilt ve saç sağlığı için faydalıdır

Pekmezin cilde faydaları bir hayli fazladır. Özellikle akne, sedef ve egzama tedavilerinde alternatif olarak sıkça kullanılır. Anti-aging özellik göstererek cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir. Bununla birlikte kan yapıcı özelliğinden dolayı cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.

Pekmezin saça faydaları da bir o kadar fazladır. Pekmez, içerisinde bulunan özler sayesinde saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar ve parlaklık kazandırır. Aynı zamanda saçları yumuşatarak erken beyazlamanın önüne geçer.

6. Regl ağrılarını hafifletir

Pekmezin içerisinde yüksek oranda demir bulunduğu için kansızlık problemine iyi gelir. Regl dönemlerinde kan kaybeden kadınlar pekmezin kan yapıcı özelliklerinden faydalanabilirler. Ayrıca pekmezin içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum kanın pıhtılaşmasını önler, adet kramplarını hafifletir ve rahim kaslarının gevşemesini sağlar.

Pekmez Kilo Aldırır mı?

100 gramında 290 kalori bulunan pekmez, rafine şekere göre daha fazla, bala göre ise daha az kalori içerir. Aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum içerdiği için kilo vermeye yardımcı olduğu bilinir ve diyet yapanların tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Ancak kilo verdirici etkilerinden yararlanmak için doğru besinlerle birlikte tüketilmelidir. Örneğin ekmekle birlikte tüketilirse kalori miktarı artar ve kilo almaya sebep olur. Pekmez, şeker bazlı bir yiyecek olduğu için tüketilirken dikkat edilmelidir. Pekmezin her çeşidi kilo aldırıcı özelliğe sahip değildir ancak özellikle keçiboynuzu pekmezi iştah açıcı özelliğinden dolayı kilo almaya yardımcıdır. Kilo almak için fazla yemek yemektense pekmez gibi faydalı besinlerle dengeli kilo almak oldukça önemlidir. Keçiboynuzu pekmezi sabahları aç karna tüketildiğinde istenilen kiloya ulaşmaya yardımcı olur.

Reklam
Reklam

Dut Pekmezin Faydaları

Dut pekmezi özellikle boğaz ve ağız sağlığı için faydalıdır. Öksürüğü giderir. Dezenfektan görevi görerek mikropları temizler. Pamukçuk hastalığına iyi gelir. Kabızlığı ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderme konusunda oldukça başarılıdır. Demir, magnezyum ve çinko gibi değerli mineraller içerdiği için vücut ve beyin sağlığını korur. Zeka fonksiyonlarını geliştirir. Bu sebeple çocukların mutlaka tüketmesi gereken bir şifa kaynağıdır.

Tahin Pekmez Faydaları

Tahin pekmezin insan vücudu için sağladığı en büyük fayda, serbest radikallerin sebep olduğu hastalıklara yakalanma riskini azaltması ve hücre hasarını önlemesidir. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Diğer pekmez türlerinden farklı olarak cinsel gücü artırıcı etkisi vardır. Yüksek oranda antioksidan içerdiği için yaşlanmayı önler, kırışıklıkları giderir. Bununla birlikte sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar.

Pekmez Nasıl Tüketilmeli?

Hemen her hastalığa şifa olan pekmez günde 1-2 yemek kaşığı kadar tüketilmelidir. Çocuklar içinse 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi yeterli olacaktır. Pekmezin ağzı açıldığı an buzdolabında saklanmalıdır. Evde yapılan pekmez ise güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde, oda sıcaklığına yakın bir yerde saklanmalıdır. Pekmez sabah kahvaltısında tahinle birlikte tüketilebilir. Hatta çocuklarına pekmez yedirmek isteyen anneler de genellikle tahinle birlikte vermeyi tercih ederler. Pekmez aç karna tüketildiğinde enerji verir. Pekmezi tek başına tüketmek istemezseniz süte ya da çaya katarak tüketebilirsiniz. Kahvaltılık gevreklerin içerisine de katılabilen pekmez, tatlı yapımlarında şeker yerine de kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Pekmezin Zararları

Pekmez sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olsa da üretim ve tüketiminin, saklama koşullarının yanlış yapılmasından dolayı bazı yan etkilerin görülmesine sebep olabilir.

  • Pekmez çok kaynatıldığı zaman, sağlık açısından fayda sağlamaktan çok sağlığı ciddi anlamda tehlikeye sokabilir. Bu şekilde kaynatılmış pekmezlerin kanser riski bile taşıdığı söylenmektedir.
  • Pekmez gereğinden fazla tüketilirse sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Şişkinlik, ishal, mide ve göğüs ağrısına sebep olabilir.
  • Pekmezin kapağı açıldığında mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
  • Özellikle keçiboynuzu pekmezinin yan etkileri oldukça fazladır. Çok tatlı bir besin maddesi olduğundan dolayı şeker hastalarının dikkatli kullanması gerekir. Kan inceltici ilaç kullanan kişilerin doktor kontrolünde tüketmeleri daha doğru olur. Eğer aşırı tüketilirse kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
  • Pekmez şeker hastalarına zararlı mı? Pekmez, diyabet hastaları için tek başına tüketmemeleri gereken bir besin kaynağıdır. Pekmez kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olan karbonhidratlar içerir. Bu sebeple dikkatli ve az miktarda tüketilmesi uygundur.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: