Pelvik inflamatuar hastalığı duydunuz mu?

Pelvik inflamatuar hastalık, pelvis denen kasık bölgesinde bulunan kadınlık organları olan rahim, tüp veya yumurtalıkların iltihaplanmasıdır.

Gelişmiş ülkelerde de ciddi bir sağlık sorunu olan bu hastalık hakkında özellikle gençleri bilgelendirmek istiyorum. Cinsel yolla bulaşan hastalık sebebi olan mikroplar olan gonore ve klamidya infeksiyonu tedavi edilmediğinde oluşur.

Nasıl gelişir?

Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa ve tedavi edilmediyse, birden fazla cinsel eşiniz varsa, sizden başka cinsel eşi olan bir cinsel eşiniz varsa, daha önce pelvik inflamatuar hastalık geçirdiyseniz, cinsel aktif ve 25 yaşından küçükseniz, vajinal duş yapıyorsanız, kasıkta iltihaplı hastalık olan pelvik inflamatuar hastalık için risk grubundasınız demektir. Ayrıca spiral takılmasından sonraki ilk üç haftada da bu risk artar.

Reklam
Reklam

PİD oluşması engellenebilir mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemenin tek yolu vajinal, anal veya oral seks yapmamaktır. Eğer cinsel olarak aktifseniz bu hastalığın riskini azaltmak için yapabileceğiniz önerilerim:

· Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmış ve sonucu temiz olan birisiyle uzun dönemli monogomik yani tek eşli olun,

· Her cinsel ilişkide mutlaka kondom yani prezervatifi doğru şekilde kullanın.

Pelvik inflamatuar hastalığın belirtileri nelerdir?

PİD için herhangi bir test yoktur. Teşhis sizin şikayetiniz, muayeneneniz ve bazı tahlillerin sonucunda konur. Herhangi bir şikayetiniz olmadığı halde PİD olabilirsiniz. Fakat aşağıdaki belirtiler varsa PİD olma ihtimaliniz yüksektir;

· Kasık ağrısı

· Ateş

· Vajinadan kokulu akıntı gelmesi

· İlişki sırasında kanama veya ağrı olması

· İdrar yaparken yanma

· İki adet ortasında kanamaların olması

Bu belirtileriniz varsa mutlaka bir doktora görünün. Cinsel eşiniz veya sizin cinsel yolla bulaşan hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktora görünün. 25 yaşından küçük ve cinsel aktif kadınların her yıl klamidya testi yaptırması önerilmektedir.

Reklam
Reklam

PİD TEDAVİSİ VAR MI?

Evet, eğer erken dönemde tespit edilirse tedavisi mümkündür. Yalnız maalesef tedavi oluşmuş olan hasarı geri döndüremiyor, sadece ilerlemesini engelliyor. Antibiyotik kullanılması gereklidir ve tedavi başlandığında belirtiler azalır.

Hastalık belirtisi geçmiş bile olsa antibiyotik tedavisini sonuna kadar kullanılmalıdır. Her iki cinsel eş de tedavi olana kadar tekrar ilişkiye girmemelidir.

Eğer tedavi olmazsanız ne olur?

Erken teşhis ve tedavi ile PİD nin zararları engellenebilir. PİD nin zararları şunlardır; tüplerin içinde ve etrafında hasar yapar ve tüplerin kapanmasına neden olur, dış gebeliğe ya da kısırlığa sebep olur, uzun süre devam eden kasık ağrısı ve karın ağrısı yapar.