Pembe ne zaman 'kız' rengi oldu?

İster koyu macenta tonunda olsun, ister karanfil tonunda, pembe renk feminenlikle ilişkilendirilen bir renk. Bu durum her zaman böyle değildi. Aslına bakarsanız bir zamanlar tam tersiydi.

1918’de Earnshaw’sInfants’ Department isimli ticari bir yayındaki bir makale şöyle bir açıklama bulunuyordu: “Pembe erkekler için, mavi kızlar içindir. Çünkü pembe daha kararlı ve güçlü bir renk olduğundan erkek için daha uygundur. Diğer taraftan mavi daha narin ve zarif olduğundan bir kıza daha çok yakışır.”

1927’de Time dergisinin yaptığı bir ankete göre mağazalar cinsiyete özgü renk önerilerinde tamamen farklıydı. Marshall Field’s ve Dilene’s erkeklerde pembeyi, kızlarda maviyi tercih ederken, Macy’s ve Wanamaker’s tam tersini düşünüyordu. Pembeye karşı mavi konusunda tam bir fikir birliği yoktu. Hatta bunlardan önce yeni ebeveynler çocuk odalarını nötr olan pembe ve mavi renklerle süslüyorlardı, tıpkı şimdiki yeşil ve sarı gibi.

Reklam
Reklam

Peki, renklerin ayrılması ne zaman gerçekleşti?

NPR’ye göre bu geçiş 2. Dünya savaşından sonra başladı: “Rosie the Riveter fabrikasında mavi rengi June Cleaver’ın pembe önlüğüyle değişti. Sadece feminenlik değil, şampuanlardan modaya kadar tüm ürünler de pembeye büründü.

Aslında 50'ler ve 60'lar pembe anlarla dolu, JFK’in suikast gününde Jackie Kennedy’nin çilek renkli Chanel elbisesinden Marilyn Monroe’nun Gentlemen Prefer Blondes’taki pembe askısız elbisesine kadar.

Fakat Pink and Blue: Telling the Girls From the Boys in America’nın yazarı ve tarihçi Jo B. Paoletti’ye göre bu ayrım kesin olarak 1980'lerde iki olayla birlikte keskinleşti. Bunlardan ilki, ebeveynlerin bebek henüz anne karnındayken cinsiyetini öğrenmeye başlamaları. Heyecanlı anne ve babalar yeni neşe kaynakları için cinsiyete özel oyuncaklar ve eşyalar almak istediler ve tabii ki bu durumdan satıcılar memnun kaldı.

Reklam
Reklam

Diğer ana sebep ise nötr renk ve oyuncaklarla büyüyen annelerin kızları için pembeler, danteller, uzun saçlar ve Barbieler ile dolu bir hayat istemeleriydi. Reklamcılar ve marketler de bu seçimi doğalmış gibi gösterdiler.

Büyük resme bakarsanız, “pembe kızlar içindir” söylemi oldukça yeni bir eğilimin sonucunda gelişti. Pembe ve Mavi renkli alışveriş reyonlarının yerini tamamen başka renklerin alacağı gün çok da uzakta olmayabilir.

​Çocuk gelişiminde oyuncak seçiminin önemi nedir?