Penisin herhangi bir yöne doğru eğri olması ve bunun cinsel ilişkiyi engelleyecek boyutta (30 dereceden fazla) olması, cerrahi olarak düzeltilmesini gerektirir.
Penis eğriliği çocuk küçük yaşta iken tespit edilebilir, fakat büyük bir kısmı ilk cinsel deneyim zamanı olan genç erişkin dönemde başvururlar. Cinsel birleşmenin zor olması veya partnerde ağrı olması başvuru sebepleridir.
Penis eğrilikleri, idrar kanalı ağzının yanlış yere açılması olan hipospadias (idrar deliğinin penisin altına açılması) veya epispadias (idrar deliğinin penisin üstüne açılması) ile birlikte görülebilir. Bu durumlarda yukarı eğriliklerde epispadias görülürken, aşağı doğru eğriliklerde hipospadias görülür. Bazı penis eğriliği durumlarında idrar kanalı ağzı ile ilgili bir sorun olmamaktadır ve bu durumda sadece eğrilik söz konusu olabilmektedir.
Penis eğriliği her zaman tedavi gerektirmez. Penisin eğriliği cinsel birleşme sırasında sorun yaratmıyor ve peniste kırılma ihtimali oluşturmuyorsa ameliyat gerekliliği yoktur. Bunu genel olarak 25- 30 dereceden fazla eğrilik olanlarda ameliyat gerekir şeklinde ifade ediyoruz. Hastalar bunu nasıl anlayabilecekleri konusunda soru sorduklarında açıklama olarak; ilişkiye girerken zorlanma olması, partnerde ağrı olması, partner penise üstten oturduğunda penisin kırılma riski olması durumunda eğriliğin 25 dereceden fazla olduğu söylenebilir. İlişkiye girmeden bunu anlamak için penis sert iken baş kısmından hafif baskı uygulandığında eğri olan bölümden penisin kırılma riski olması eğriliğin cerrahi olarak düzeltilmesi gerekliliğini doğurur.
Peyronie Hastalığı penis eğriliğinin sonradan ortaya çıkan şekline denir
Sonradan ortaya çıkan ve peyronie hastalığı olarak adlandırılan hastalıkta eğrilik yanında ağrıda olabilir. Tipik olarak 40-60 yaş arasında görülür. Peyronie hastalığında eğrilik dışında sert plak dokusu vardır, plak eğriliğe sebep olmaktadır. Plak penis dokunda küçülmeye yol açtığı için penis boyutunda da değişiklik oluşmaktadır.
Peyronie hastalığı penisin tunika albuginea tabakasındaki fibrotik kalınlaşmaya bağlı peniste şekil bozukluğu ve ağrı ile kendini gösterir. Peyronie hastalığı, zorlayıcı seks veya darbeye bağlı penisin tunika albuginea tabakasında yırtılma, kanama ve buna bağlı olarak fibrozis, kollagen birikimi ve nedbeleşmedeki enflamatuar süreçler sonucunda ortaya çıkar. Penis içinde kan birikerek sertleşmeyi gerçekleştiren corpus kavernosum yapılarını saran kılıf Tunika Albuginea olarak isimlendirilir. Sert cinsel ilişki veya penise alınan herhangi bir darbeye bağlı olarak Tunika Albuginea ismi verilen duvar yapısı yırtılabilmektedir. Bu yırtılmanın derecesine göre peniste şişme, kanama, kan toplanması olabilir. Acil müdahale gerektiren bu durum penis kırılması olarak adlandırılır. Peniste şişme, kan toplanması şeklinde belirti vermeyen durumlarda da penis cilt altına kan sızabilmekte veya kan sızmadan duvarda yırtık oluşabilmektedir. Penis kırılması olup ameliyat edilen veya kırılma olmasa bile zorlayıcı hareketlere bağlı zedelenmelerin iyileşmesi, sırasında vücudun iyileşmeye yanıtı
ibrozis(kireçlenme) şeklinde olabilmektedir. Bu kötü iyleşme Peyronie hastalığı yani penis eğriliği oluşmasına yol açabilmektedir.
Sebepler arasında penis travması, kronik zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağdokusu hastalıklarının varlığı sayılabilir.
Görüntüleme yöntemi olarak düz filmlerle plak büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirilebilir. Penil doppler ultrason ile plak boyut ve yerleşimi ölçülebilir. İntrakavernozal ilaç uygulaması ile beraber penis kan akımı ve ereksiyon sağlanarak cerrahi planlama için ön değerlendirme yapılabilir.
Peyronie hastalığında hastalığın başlangıç tarihinden itibaren ilaç tedavileri uygulanır. İlaç tedavilerine 8. veya 12. aya kadar devam edilir. Hastalık ilerleme sürecinin durduğu 12. aydan sonra eğrilik cinsel birleşmeyi engelleyecek düzeyde ise ameliyatla düzeltme yapılır. Peyronie hastalığında son yıllarda kullanılmaya başlayan , peyronie plağına kollajenaz enjeksiyonu oldukça gündemde bir tedavidir. Tedavi maliyeti oldukça yüksektir, Clostridium Histolyticum’dan elde edilen kollajenazın plağa enjeksiyonu sonucu eğrilikte düzelme sağlanabilmektedir. Hasta eğer varolan eğrilik ile cinsel birleşmeyi sağlayamıyorsa cerrahi olarak eğriliği düzeltici ameliyat prosedürler uygulanır.
Penis Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?
Doğuştan penis eğriliklerinde tedavi cerrahidir. Eğrilik cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ameliyata alternatif olabilecek bir medikal tedavi yoktur. Bu rahatsızlık kişide sadece cinsel ilişkide sıkıntı yaratmaz, bazı kişilerde psikolojik olarak bir eksiklik hissi verebilir. Cinsel ilişkiyi gerçekleştiremeyeceği ve eşini tatmin edemeyeceği kaygısı oldukça yaygındır. Penisin görünümü sebebiyle eşi veya partneri tarafında eleştirilme kaygısı da taşırlar.
Penisteki eğriliğin düzeyi cinsel birlikteliği engelleyecek düzeyde ise ameliyat gerekir. Bu eğriliğin 25 - 30 dereceden fazla olması cinsel birliktelik sırasında partnerde ağrı, peniste kırılma riski oluşturabilir. Bu sebeple eğrilik derecesi fazla olanlarda eğriliğin ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Hasta cinsel ilişkide zorlanmıyor ve partneri ağrı duymuyor ise ameliyat gerekliliği yoktur. Ameliyatta birkaç teknik kullanılmaktadır. Penis cildi penis köküne kadar sıyrılır, tunika albuginea tabakasına erimeyen dikişler ile plikasyon dikişleri atılır. Bazı tekniklerde tunikadan doku parçası çıkarılarak dikiş konur ve bu şekilde eğrilik düzeltilir. Kullanılan tekniklerde doku çıkartılan Nesbit prosedüründe eğriliğin tekrarlama riski yoktur fakat penil plikasyon yapılan hastalarda tekrarlama oranı % 40 düzeylerindedir.
Sonradan ortaya çıkan eğriliklerde yani peyronie hastalığında yine aynı şekilde plikasyon dikişleri atılabilir, ayrıca greft dokuları kullanılarak kısa olan penis kısmına ekleme yaparak eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Graft olarak kullanılacak doku kişinin vücudundan (Alt bacak veni-saphen ven, ağıziçi mukoza-bukkal mukoza) alındığında dokuyu vücudun reddetmesi ihtimali çok düşüktür.
Eğer peyronie hastalığı olan kişide aynı anda sertleşme sorunu da varsa hastaya penis protezi takılarak şişirilebilir protezlerle eğrilikler plikasyon ve greft kullanılmadan düzeltilebilir.
Op.Dr.Murad ÇELTİK
Doktorlar merkezi
Tel: 0 212 234 58 55
Web: www.muradceltik.com