Pepe'den çevreyi kirletenlere sert uyarı

ANKARA (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, sanayicilere çevreyi kirletmemeleri konusunda sert uyarılarda bulunarak, Tuzla'da bulunan zehirli varillerin hangi firmaya ait olduğunu teşhir edeceklerini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan CHP'li Kocaeli Milletvekili Salih Gün, Tuzla'da bulunan varillerin kime ait olduğunun açıklanmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını söyleyerek, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin bu firmanın ismini hemen açıklamasını istedi. Gündem dışı konuşma cevap veren Pepe, çevre konusunda özellikle son zamanlarda büyük bir duyarlılığın olduğuna işaret ederek, özellikle Tuzla olayı konusunda "Hapis cezası da var bu işin içinde" dedi.

Reklam
Reklam

"Türkiye'deki sanayicisi, Türkiye'deki Belediye Başkanları Türkiye'deki siyasetçiler iktidar ve muhalefet çevre konusunda ne kadar hassasız? Gündemimizde çevre nerde?" diye soran Pepe, "Biz Bakanlık olarak işin başlangıcından bu yana konuyu yakından takip ediyoruz. İlgili kuruluşların harekete geçirilmesi, bu ve benzer konularla alakalı kamuoyunun hassasiyetini takdir ediyor ve teşekkür ediyorum. Çünkü kamuoyu bu olayda bize sonuna kadar destek vermiştir.

Basın sonuna kadar destek vermiştir. Basın bu olayın aydınlatılmasında bize yardımcı olmuştur. Tam da çevre kanunun parlamento gündeminde görüşülmesinin arifesinde Türkiye'de olağanüstü bir çevre anlayışının bu derece paylaşılmış olması bir de atasözünü gündeme getiriyor, bir musibet bin nasihatten iyidir" ifadelerini kullandı.

Mevcut çevre kanununun yetersiz olduğuna işaret eden Bakan Pepe, "Mevcut çevre kanununu ne yazık ki şu andaki uygulamasında ciddi zaaflar olduğunu hepimiz biliyoruz. Buradaki bu suçu işleyen kurum, bilançoya dahil bir kurumsa verilecek rakam 7 bin 85 YTL'dir. Bu cezayı verebiliyoruz. Cezalar 13'te bire indirildi. Böyle bir suç dünyanın gelişmiş ülkesinde işlenmiş olsaydı, bununla alakalı milyon dolarlık cezalar söz konusu olurdu" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Pepe konuşmasında, Tuzla'daki varillerin sahiplerinin teşhir edileceğini açıklarken, sanayicileri de sert bir dille uyardı. Pepe şöyle konuştu:
"Bununla ilgili firmayı teşhir edeceğiz. Hiç kimseyi saklamayacağız. Bu kimse adı sanı unvanı ne olursa olsun. Bu firma Türkiye'ye teşhir edilecek. Kimseyi korumak kollamak gibi bir niyetimiz yok. Olması da söz konusu olamaz. Ama çevre kanunun zafiyetlerini ifade ederken burada muhalefet partisinden konuşan arkadaşıma da sesleniyorum. Diyorum ki çevre kanunu geldiği zaman, daha ağır müeyyidelerin uygulanması için getirin önergelerinizi destekleyeceğim.

Milletvekillerimizin muhalefet partilerimizin önergeleri varsa, gerekirse iktidarın önergelerini çekeriz ve yerine sizinkileri koyarız. Arkasında da dururuz. Ülkedeki yargının gerekli olan işlemi yapacağına bütün kalbimle inanıyorum. Yargının bizden beklediği her türlü teknik dokümanı kendilerine vermek bizim görevimizdir. Dünyada atıklarla alakalı organize suç örgütlerini olduğunu biliyoruz. Buradan çok ciddi gelirlerin elde edildiğini biliyoruz. Türkiye'deki aymazlık içinde olan vurdumduymazlık içinde olan işadamlarımız sanayicilerimiz varsa, şunu çok iyi bilmelerini istiyorum, Türkiye'deki sivil toplum kurulularının bütün siyasilerin ve ortak tutumuyla bu meselenin takipçisi olacağımızı ve çözümü gerçekleştireceğimizi arz ediyorum."

Reklam
Reklam