Pepinonun faydaları nelerdir? Nasıl yenir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Pepino, tadı muz, ananas ve kavunla benzerlik gösteren tropikal bir meyvedir. Avustralya, Şili ve Yeni Zelanda'da bolca yetiştirilse de ana vatanı Peru olarak bilinir. Kabuk kısmı oldukça ince, yenen iç kısmı ise etli ve suludur.

En ilginç özelliklerinden birisi partenokarpi şeklinde yetişmesidir. Bu özelliği hiçbir şekilde tohum olmadan ve döllenmeden yetişmeye başladığı, zaman içinde de olgunlaşarak tüketilmeye hazır hale geldiği anlamını taşır.

Genellikle tek yıllık olarak üretimi yapılan fide olarak ekilir. Saksı ortamında yetiştiriciliği mümkündür. Ama saksıda sadece bitkisi yetiştirilir, meyve vermez. Ancak büyük saksılara ekilmek ve devamlı güneşle beslemek kaydılar meyvesi elde edilebilir. Meyveleri belirli olgunluk düzeyine erişinceye kadar devamlı sulanmalıdır. Olgunlaşma sürecinde suyu pek sevmez, devamlı bol güneş ve temiz hava ister.

Reklam
Reklam

Pepino ne zaman yenir; ticari amaçlı yetiştiriciliği yapılan pepinonun, sera üretimi sayesinde her mevsim tüketilmesi mümkündür. Ancak asıl doğal hasat dönemi ağustos ayında başlar ve kasım ayına kadar devam eder. Meyveler, ağustos ayında yenmeye uygun bir tada kavuşur ama halen orta olgunluktadır. Bu nedenle meyvenin yenmeye en uygun ideal mevsimi eylül-kasım ayları arası dönemdir.

Pepinonun Kalorisi ve Besin Değerleri

Miktar: 100 gram

Kalori (Kcal): 26

Yağ (g): 0.1

Karbonhidrat (g): 7

Protein (g): 0.4

Pepinonun Faydaları

Pepino kavunu olarak da bilinen bu tropikal meyve, hem lezzetli hem de sağlık açısından oldukça faydalıdır. İçerisinde idrar yollarından bağışıklık sistemine kadar vücudun pek çok noktasına fayda sağlayan A ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca protein ve lif açısından da son derece zengin bir içeriğe sahiptir.

1. Enfeksiyon oluşumunu engeller

Pepinonun içeriğindeki çeşitli vitamin değerleri, bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını mümkün kılarak çeşitli hastalıklarla savaşmayı kolaylaştırır. Bu açıdan özellikle grip, nezle gibi kış hastalıklarının görüldüğü dönemlerde pepino tüketmenin önemi büyüktür. Pepino ayrıca solunum yollarına sağladığı faydaların dışındaidrar yolu enfeksiyonlarının da oluşmasını engeller.

Reklam
Reklam

2. Kansere karşı savaşır

Pepino, içeriğinde bulunan A, C, D vitaminleri ve fosfor, potasyum, protein mineralleriyle birlikte vücut direncini artırmaya yardımcı olarak sağlıksız kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Pepinonun bu işlevini antioksidan özelliği de destekler. Zengin antioksidan içeriği özellikle kolon, mide, bağırsak ve göğüs kanserlerinin önlenmesinde etkilidir.

3. Pürüzsüz cilt sunar

Düzenli tüketildiği zaman cilt sağlığı ve bakımı açısından önemli faydalar sağlar. Pepinonun cilde faydaları dendiğinde akla ilk gelen hücre yenileceği özelliğidir. Bu özelliği sayesinde hem yetişkinlerin hem de çocukların cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Cilt yüzeyindeki ölü hücreleri temizleyerek daha pürüzsüz ve canlı bir tene kavuşmayı mümkün kılar. Özellikle kabuk kısımları yaşlanma belirtilerini geciktirerek enerjik ve dinç görünmeyi kolaylaştırır. Bu faydalarından yararlanmak için meyvesi tüketilebilir ya da yüz bölgesine cilt maskesi şeklinde uygulanabilir.

4. Böbrek rahatsızlıklarını giderir

Pepinonun içeriğinde bulunan fosfor, magnezyum ve potasyum gibi faydalı bileşenler, böbrek rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur. Pepino ile birlikte bol su içildiği zaman böbreklerdeki kum veya taş gibi maddeler zaman içinde kaybolur. Ayrıca böbrek hastalıklarına bağlı oluşan karın ağrılarını da önemli ölçüde azaltır.

Reklam
Reklam

5. Kemik hastalıklarına karşı etkilidir

K vitamini sayesinde doku ve kemik sağlığını korumaya destek olan pepino, özellikle gelişim çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi açısından önemlidir. Çocukların kemiklerini güçlendirerek daha sağlıklı ve özgür hareket etmelerini kolaylaştırır. Yetişkinlerde ise kemik yapılarına bağlı meydana gelen eklem romatizması hastalığının iyileşme sürecini hızlandırır.

6. Regl ve menopoz dönemlerini sağlıklı hale getirir

Adet düzensizliği yaşayan kadınlar, alternatif tıp uygulaması olarak pepino tüketebilirler. Meyvenin ana bileşenleri ve vitamin değerleri menstrual döngünün daha sağlıklı devam etmesini sağlarken kanamaya bağlı oluşan kasık ağrılarının dinmesine de destek olur. Ayrıca adet döneminin sona erdiği menopoz döneminde tüketilmesi de oldukça yararlıdır. Bu dönemde meydana gelen fizyolojik ve psikolojik değişimlerin olumsuz etkisinden daha kısa sürede kurtulmaya yardımcı olur.

7. Zayıflamaya yardımcı olur

Besin değerleri açısından geniş içeriğe sahip olan pepino, diyet listelerinde yer alabilecek bir besindir. Günlük ihtiyaç duyulan besin değerlerinin birçoğunu karşılarken sağlıklı bir şekilde kilo vermeye olanak sağlar. Özellikle ara öğünlerde sağlıklı ve doyurucu bir atıştırmalık olarak değerlendirilmeye uygundur.

Reklam
Reklam

Pepino Nasıl Tüketilir?

Kawi, gold ve miski gibi farklı çeşitlere sahip olan pepino, hem ham hem de olgun halde tüketilebilmeye uygun bir meyvedir. Öncelikle pepino nasıl seçilir konusuna değinmek gerekirse; hasat zamanının geciktirilmesi meyvenin üzerinde koyu kahverengi lekeler oluşmasına ve meyvenin kalitesinin bozulmasına neden olur. Kahverengi beneklerin hastalık oluşturabilme ihtimali olduğundan dolayı satın alma esnasında inceleme yapılmalıdır.

Pepino meyvesi nasıl yenir; kavurucu yaz sıcaklarında kavun şeklinde dilimlenerek yenebilir. Ancak birbirinden farklı tarifler için de kullanılabilmesi mümkündür. Meyve salatalarına, meze sofralarına eklenebilir veya waffle, smoothie gibi atıştırmalıkların hazırlanışında kullanılabilir. Ayrıca damak tadına göre reçel veya marmelat gibi kahvaltılık gıda seçeneği olarak da değerlendirilebilir. Özellikle ham halinden yapılan reçel veya marmelat, düşük şeker oranından dolayı diyabet hastalarının mutfaklarında yer alabilir.

Doğal gıda seçeneği olarak tüketilen pepino, aynı zamanda kozmetik ve ilaç sanayisinin de ana malzemelerinden birisidir. Pek çok preperat ve kapsül ilaç içerisine eklenebilir. Kozmetik sektöründe, özellikle cilt bakım ürünlerinin içerisinde ana bileşen olarak kullanılır. Afrika ülkelerinde ise daha çok süs bitkisi olarak ev dekorasyonuna renklilik katar.

Reklam
Reklam

Pepino nasıl saklanır; muhafaza edilme koşulları yetişme ve tüketim dönemlerinde farklıdır. Yetişme evresinde bitkinin zarar görmemesi ve kurumaması için eksi sıcaklık derecelerinde muhafaza edilmesi gerekir. Tüketim döneminde ise serin, rutubetsiz ortamda veya buzdolabında saklanabilir.

Pepinonun Zararları

  • Üzerinde kahverengi benek oluşmuş pepino kavunlarına dikkat edilmelidir. Bu minik benekler hassas ciltlerde enfeksiyona yol açabilirler.
  • Fazla tüketildiğinde sindirim sistemini etkileyerek ishal şikayetlerine sebebiyet verebilir.
  • Olgunlaşmamış ham halindeki pepino her metabolizmada aynı etkiyi yaratmaz. Bazı kişilerde hazımsızlık ve alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Bu nedenle ham pepino tüketmeden önce doktor onayına başvurulmalıdır.
  • Hamilelikte pepino yemek sakıncalı değildir. Aksine bebeğin ve annenin bağışıklık sistemini destekler. Ancak anne adayı pepino eşliğinde farklı meyveler de tüketmişse bir süre sonra şişkinlik ve gaz problemleri meydana gelebilir.
Anahtar Kelimeler: