Perakende sektörü 7 ayda yüzde 18 büyüdü

Türkiye'de, özel nihai tüketim harcamalarındaki değişimin uzun yıllar sonra eksiye dönmesine rağmen, perakende sektörünün cirosunun hızla büyüdüğü belirlendi.

İlk kez açıklanan "AMPD Perakende Endeksi"ne göre, geçen yılın son çeyreğinden bu yana "özel nihai tüketim harcamaları"nda yaşanan daralmaya rağmen, organize perakende sektörünün enflasyondan arındırılmış cirosu, son 7 ayda yüzde 18 büyüdü. Sektördeki 19 aylık istihdam artışı da yüzde 35 oldu.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ve Nielsen tarafından Türkiye'de ilk kez hazırlanan "AMPD Perakende Endeksi"nin sonuçları, Dikilitaş Plaza'da düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Reklam
Reklam

-ÖZEL TÜKETİM AZALIRKEN, SEKTÖR BÜYÜYOR-
"AMPD Perakende Endeksi"nin Ocak 2006-Temmuz 2007 tarihleri arasındaki 19 aylık dönemi kapsayan ilk sonuçlarına göre, 2006'nın son çeyreğinden bu yana "özel nihai tüketim harcamaları"ndaki daralmaya rağmen, organize perakende sektörünün enflasyondan arındırılmış cirosu, son 7 ayda yüzde 18 büyüdü.

Sektördeki mağaza sayısı, 19 aylık dönemde yüzde 29, son 7 ayda ise yüzde 13 arttı. Sektörün toplam hizmet alanı da 1.61 milyon metrekareye ulaştı. Organize perakende sektöründe görülen dikkat çekici artışlardan biri de istihdam alanında yaşandı. Sektörde Ocak 2006'dan Temmuz 2007'ye kadar geçen süreçte, toplam çalışan sayısı yüzde 35, firmaların kadrosunda bulunan mağaza çalışanı sayısı ise yüzde 45 arttı.

-PERAKENDECİLER FİŞTEN VAZGEÇMİYOR-
Bu arada, AMPD Perakende Endeksi'ni göre, Ocak 2007 itibariyle vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasına rağmen, organize perakende sektöründe kesilen fiş sayısında artış var. Sektörün ciro rakamı, 19 aylık dönemde endeks bazında 100 birimden 118 birime çıkarken, aynı dönemde fiş sayısı endeksi ise 100 birimden 132 birime çıktı. Endeks sonuçlarına göre, fiş adetlerindeki bu yüksek oranlı artış, tüketici harcamalarının birim harcama hacminin daha düşük olduğu hızlı tüketim mallarına kaydığını ortaya koydu.

Reklam
Reklam

-"ENDEKS, EKONOMİNİN TEMEL VERİLERİNDEN BİRİ OLACAK"- Toplantıda konuşan AMPD Başkanı Nuşin Oral, aylık olarak yapılacak araştırmalar üzerine oturtulan perakende endeksinin, yurt dışındaki örnekleri gibi temel ekonomik verilerden biri haline geleceğini söyledi. Oral, endeksin yalnızca sektörün yüzde 40'ını oluşturan kayıt içindeki organize perakende sektörünü kapsadığını kaydetti.

-"PERAKENDE SEKTÖRÜ ŞEFFAFLAŞIYOR"-
Endeksin, ciddi bölümü kayıt dışı olan perakende sektörünün kayıt altına alınması için büyük bir adım olduğunu vurgulayan Oral, "Devlet kuralları koyuyor şimdi biz de kayıt altına alıyoruz. Perakende Endeksi sektörün rüştünün ispatının da bir kanıtıdır. Çünkü artık şeffaflaşıyoruz" dedi. Oral, endekste yer alan 30 firmaya ait 61 markanın Bu endekste tüm açıklıkları ile yer alan 60 markaya da gösterdikleri tutum için teşekkür eden Oral, endekste yer alan marka sayısının da her geçen ay artmasını umduklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

-"SON ÇEYREKTE İÇ TÜKETİM ARTACAK"-
Endeksten çıkan sonuçların yaklaşık 2.5 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 2006 cirosu 13 milyar dolara ulaşan perakende sektörünün yapısını ve geleceğini ortaya koymak bakımından çok yararlı olduğunu ifade eden Oral, "Türkiye ekonomisinin büyüme hızı, belirli oranda bir yavaşlama gösterirken, modern perakende esaslarının uygulandığı organize perakende büyüme göstermiştir. Ağustos ayı endeks verilerinin de bu büyüme oranı ile paralel olacağını öngörüyoruz" diye konuştu. Önümüzdeki aylarda perakende sektöründe iç talebin artacağını dile getiren Oral, şöyle konuştu:

"Yılın son çeyreğindeki Ramazan ayı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Yılbaşı gibi özel günler sebebi ile geleneksel olarak tüketimin de artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla son çeyrekte hem ülke ekonomisinde hem de perakende sektöründe bir büyüme yaşanacağını tahmin ediyoruz. Yıl sonunda ise, organize perakendedeki büyümenin genel ekonomik büyüme rakamının üzerinde olmasını bekliyoruz."

Reklam
Reklam

ANKA