Perakende sektörü istihdamını yüzde 45 artırdı

İnsan kaynakları platformu Kariyer. net’in verilerine göre ilk 9 ayda perakende sektörünün istihdam rakamları geçen...

İnsan kaynakları platformu Kariyer. net’in verilerine göre ilk 9 ayda perakende sektörünün istihdam rakamları geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 45 arttı. Bu dönemde sitenin veri tabanında sektörle ilgili toplam 10 bin yeni ilan yayınlanırken, 25 bin kişiye yeni iş imkânı doğdu. En çok istihdam artışı ise marketler ve e-ticarette görüldü.
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, perakende sektörünün istihdam haritasına bakıldığında son bir sene içinde istihdamın market perakendeciliği alanında kümelendiğini vurguladı. Azoz, “İlk üç çeyrekte giyim sektöründen gelen istihdam rakamları yüzde 40’larda seyrederken, marketlerin istihdam artış oranlarının yüzde 112 seviyelerine vardığı görülüyor. Son birkaç senedir Anadolu’da zincir marketçilik anlayışının yaygınlaşmasına ve bu alanda pek çok yeni markanın ortaya çıkmasına, bu trendin başlıca sebeplerinden biri olarak bakılıyor.” ifadelerini kullandı.
E-ticaretin istihdamda yüzde 200’lere varan bir artış kaydettiğini bildiren Azoz, “İnternetten alışveriş yapılan sitelerin sayısının artmasının yanında markaların da kendi ürünleri için internette sanal mağazalar oluşturması, ilerleyen zamanlarda sektörün çehresini değiştirecek önemli gelişmelerden biri olarak görülüyor.” dedi.
EN BÜYÜK YATIRIM NÜFUSU YOĞUN ŞEHİRLERE
Kariyer.net verilerine göre 2011 içinde perakendede en çok eleman aranan şehirlerin başında İstanbul geliyor. Bu ili sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Mersin, Gaziantep ve Konya takip ediyor. Sektörden gelen istihdam rakamları, perakende yatırımlarının istihdama yansıdığına ve şehirlerin ekonomilerinde önemli bir canlanma olduğuna işaret ediyor.
LİSE MEZUNLARINA TALEP FAZLA
Yusuf Azoz, perakende sektörünün istihdam bakımından her yaş ve her eğitim seviyesinden kişiye iş imkânı sunduğunu dile getirdi. Azoz, “Bu yönüyle perakende, lise mezunları için çok önemli bir kariyer alanı olarak öne çıkıyor.” yorumunu yaptı. Kariyer.net’te perakende sektörü için yayınlanan iş ilanlarında eğitim kriterlerine bakıldığına, lise mezunlarına gelen iş talep oranı yüzde 40 iken, üniversite mezunları için bu oran yüzde 30’larda seyrediyor.

Reklam
Reklam

Perakende, satışa dayalı doğası gereği en çok mağaza satış elemanı istihdam ediyor. Sektörde en çok talep edilen ilk 10 konum satış temsilcisi, mağaza müdürü, mağaza satış danışmanı, kasiyer, muhasebe elemanı, depo elemanı, İK uzmanı ve reyon elemanı olarak sıralanıyor.

EYLÜLDE 44 BİN KİŞİYE YENİ İŞ FIRSATI DOĞDU
Sitenin istihdam endeksi verilerlerine göre eylül ayında yaklaşık 44 bin kişi yeni iş fırsatı yakaladı. Bu ayda toplam 12 bin 680 ilan yayınlanırken, en çok aranan meslek grupları satış temsilciliği ve mühendislik oldu. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa en çok iş fırsatı yaratan şehirler olarak zirvede yer aldı. Eylül ayında en çok istihdam yaratan sektörler ise tekstil ve yapı oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz