"Perakendecilikte Yeniden Yapılanma" Paneli

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Perakende ve e-Ticaret Daire Başkanı Adem Başar, "Türkiye'de bugün itibarıyla 250 milyar

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Perakende ve e-Ticaret Daire Başkanı Adem Başar, "Türkiye'de bugün itibarıyla 250 milyar 300 milyar dolar civarında bir perakende sektörünün büyüklüğünden bahsediliyor. Bu, Türkiye'nin milli gelirinin üçte birine tekabül ediyor" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü işbirliğiyle ATSO'da "Perakendecilikte Yeniden Yapılanma" paneli düzenlendi.

Adem Başar, panelde yaptığı konuşmada, perakende sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu, tarihinin çok eskilere dayandığını belirterek, sektörü 14. yüzyılda bedestenlerle, 15. yüzyılda kapalı çarşılarla ifade etmenin mümkün olacağını, günümüzde ise sürecin alışveriş merkezleri, hiper ve süper marketler olarak devam ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Başar, 1950'li yıllarda kurulan süper marketlerin ardından 1980'li yıllarda ilk defa uluslararası şirketlerin Türkiye'nin pazarına girmeye başladığını anımsatarak, 1990'dan itibaren yerel market zincirlerinin sayılarının arttığını kaydetti.

Sektördeki rekabet ne kadar artsa da halen Türkiye'de pazara giriş konusunda istekli olan yeni uluslararası yapılar olduğunu vurgulayan Başar, "Türkiye nüfusu, yüz ölçümü ve jeopolitik konumuyla büyük bir pazar. Avrupa Birliği'ndeki ekonomik dar boğaza rağmen 2011 yılında Türkiye'nin ekonomisi yüzde 8,5 gibi bir büyüme oranına sahip oldu" diye konuştu.

Büyüme ve kişisel tüketim harcamalarındaki hızlı gelişmeyle 2016 yılında kişisel tüketim harcamalarının yüzde 50 artmasının beklendiğini dile getiren Başar, böyle bir yapının oluşmasının sektöre yeni oyuncuların gireceğini gösterdiğini söyledi.

Başar, perakende sektörünün Türkiye'nin büyümesine, istihdamına ciddi katkılar sağladığını ve kayıt dışılığı önleme konusunda yardımcı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Türkiye'de geleneksel ve organize perakende ticaretin oranı yüzde 50 olarak görülüyor. Bakkallar ve küçük ölçekli diğer perakendeciler, hiper marketlerle fiyat ve ürün çeşitliliği başta olmak üzere rekabet etmekte zorlanmaktadır. Kamunun yapacağı düzenlemelerin yanı sıra geleneksel perakende ticaretinin yeni satış konseptleri oluşturması, ortak hareket etme noktasında irade ortaya koyması gerekmektedir. Türkiye'de bugün itibarıyla 250-300 milyar dolar civarında bir perakende sektörünün büyüklüğünden bahsediliyor. Bu da Türkiye'nin milli gelirinin üçte birine tekabül ediyor. Perakende sektörünün ülke ekonomisindeki yerinin ne kadar önemli olduğunu bu rakamlar ortaya koyuyor. Yerel zincirlerin bölgesel pazarlara açılması gerekiyor. Ülke sınırlarının dışına çıkması bu anlamda önemli bir adım olacaktır."

Muhabir: Yusuf Karadağ

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: