Peres: Abbas'ın döneceğini umuyorum

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Obama, Netanyahu ve Abbas arasında bugün New York'ta yapılacak üçlü görüşmeyle, Abbas'ın görüşmelere yeniden döneceği umudunda olduğunu söyledi.

TEL AVİV (A.A) - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında bugün New York'ta yapılacak üçlü görüşmeyle, Abbas'ın görüşmelere yeniden döneceği umudunda olduğunu söyledi.

Peres, bir ziraat okulunu ziyareti sırasında öğrencilere, "Herkes beklentileri düşürmeye çalışıyor; ama bu beklentiler düşürülemez. Eminim ki Netanyahu bu beklentileri en üst düzeye çıkaracaktır" diye konuştu.

Abbas'ın bu toplantıyla birlikte görüşme masasına yeniden döneceği umudunda olduğunu söyleyen İsrail Cumhurbaşkanı, Netanyahu'nun önüne konulan ön koşullarla görüşmeleri başlatmama kararında haklı olduğunu savundu. Peres, "Örneğin Filistinliler, görüşmelerden önce Doğu Kudüs'ün bir yerleşim olarak ilanını istiyor. Bu bir gelişme değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Beyaz Saray da dün yaptığı açıklamada, ilk üçlü toplantıdan çok büyük beklentileri olmadığını vurgulamasına karşın, bu adımın Obama yönetiminin Orta Doğu sorununu çözmeye istekli ve istikrarlı bir iki devletli çözüm amacında olduğunu gösterdiğini ifade etmişti.

İsrail ordusu radyosu, Netanyahu dün akşam New York'a vardığında yardımcılarının, "Başbakanın söz konusu üçlü zirveden görüşmelerle ilgili bir gelişme olmasını beklemediği, ancak toplantıyı sembolik açıdan önemli gördükleri" yolundaki ifadelerini aktardı.