Peres, sorumlu olarak Hamas'ı gösterdi

DAVOS (İHA) - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze'de yaşanan insanlık dramının asıl sorumlusunun Hamas olduğunu savunarak, "Herhangi bir barış planları yok" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla Davos'ta bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak, "Annapolis Sonrası Ortadoğu" adlı panele katıldı. Panel sonrası konuşan Peres, "Bugün Gazze'de olanlar, kontrolün tamamen kaybolduğunun göstergesidir. Mısır, durumun düzelmesi için elinden geleni yapmaktadır. Ancak yapılacak çok fazla bir şey yok. Eğer kadın ve çocukları protesto için askerlerin üzerine sürerseniz yapılacak bir şey kalmıyor. İnanıyorum ki, Mısır burada önemli bir rol alabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Gazze'ye tekrar yerleşmek gibi bir niyetlerinin olmadığını vurgulayan Peres, "Gazze'ye geri dönmek gibi bir niyetimiz yok. Bir kez terk ettik ve sonsuza kadar terk etmiş olacağız. Yerleşimcilerin tekrar acı çekmesini istemiyoruz. Bizim için ister İsrailli olsun, ister Filistinli olsun, çocuk çocuktur. Herkesin barış içinde yaşamasını istiyoruz. Çocuklar, sabah uyandıklarında silah seslerini duymak istemiyor. Asıl sorun Hamas'tır. Herhangi bir barış planları yok. Hamas her şeyi yok etmek istiyor. Onlar, Gazze halkının acı çekmesine neden oluyor" diye konuştu.

İran'ın nükleer programına da değinen Peres, "Bence İran'ın nükleer girişimleri, askeri bir müdahale olmadan çözülmeli. İran'ın bundan vazgeçmesi için ekonomik yaptırımlar ve uluslararası toplumun psikolojik baskı yapması gerekiyor" ifadelerini kaydetti.