Peres, TBMM'de Cahit Sıtkı şiiri okudu

ANKARA (ANKA) - TBMM'de tarihi bir gün yaşandı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Peres, konuşmasının son bölümünde Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" eserini okudu.

Bir Müslüman ülkenin parlamentosunda konuşan ilk İsrail devlet başkanı olan Peres, konuşmasında "Türkiye'ye takdirlerimizi ifade etmeye geldim" dedi. Terörü kınayan Peres, "Parlamentonuz geçmişte tarih yazmış, tarih yazmaya devam edecek" ifadesini de kullandı. Türkiye'yi İran ile kıyaslayan Peres, "Türkiye inanca, İran endişeye yol açmaktadır. Bu nedenle Türkiye, hem Ortadoğu'ya, hem Avrupa'ya gereklidir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Ankara Forumu girişimi çerçevesinde geldiği Türkiye'de TBMM'ye hitap etti. Peres'in 15 dakika süren konuşmasını Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas da dinlendi. TBMM'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hazır bulundu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yer aldığı oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, Peres ve Abbas'ı birlikte görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bu beraberliğin barış getirmesini diliyoruz" dedi. Şimon Peres, konuşmasında TBMM'de bulunmaktan "büyük bir kıvanç ve huzur" duyduğunu belirterek "Parlamentonuz geçmişte tarih yazmış ve yazmaya devam edecektir" dedi. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Mutluluğa ulaşmanın tek yolu bizden sonra geleceklerin çıkarını gözetmektir" yolundaki sözlerine atıfta bulunan Peres, "Türkiye, son 100 yılda, bir devrim yaşadı, eski bir imparatorluktan güçlü bir cumhuriyete dönüştü" dedi.

İspanya'dan sürgüne gitmeye mecbur kalan Yahudilere İstanbul'un yerleşmeye izin verdiğini anımsatan Şimon Peres, "Türkiye'ye takdirlerimizi ifade etmeye geldim" dedi. Türkiye'nin, bugün de İslam kültürünün onurunu, "tahrik, nefret ve terör aracıyla onun gerçek imajını bozmaya çalışanlara karşı en ön sırada korumaya devam ettiğini vurgulayan Peres, diğer bir tarafta İran'ın kendi hegemonyasını kurmayı amaçladığını savunarak "Türkiye inanca, İran endişeye yol açmaktadır. Bu nedenle Türkiye, hem Ortadoğu'ya, hem Avrupa'ya gereklidir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ortadoğu'nun Türkiye'ye olan ihtiyacına vurgu yapan Peres, konuşması sırasında teröre de değindi ve terörü kınamakta birleştiklerini söyledi. İstanbul'daki sinagog saldırılarına da değinen Peres "Terörle mücadelede bazı nüanslar olsa da ortak bir kader paylaşıyoruz" dedi.

Türkiye'nin kaçırılan İsrailli askerler ve Filistin halkı konusunda yardımcı olabileceğini ifade eden Peres, İsrail devletinin anlaşmaya kararlı olduğunu, Mahmut Abbas'a saygı duyduklarının altını çizdi, TBMM platformunu Abbas ile paylaşmaktan mutlu olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Annapolis Konferansı'nda "bir ortak" olacağını da belirten Peres, konferansın eşsiz bir fırsat olduğunu da söyledi ve "Üç kıtayı bağlayan Türkiye'nin eşsiz katkılar" yapabileceğini de kaydetti.

-CAHİT SITKI TARANCI'NIN "MEMLEKET İSTERİM" ŞİİRİNİ OKUDU

Konuşmasının son bölümünde Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" eserini okuyan Peres, "Büyük Türk şairi Cahit Sıtkı Tarancı'nın samimi sözlerini çok severim" diyerek Tarancı'nın "Memleket isterim, gök mavi, dağ yeşil, tarla sarı olsun" dizeleriyle başlayan eserini okudu. Peres, konuşmaya son verirken de "Tanrı dostluğumuzu daimi etsin" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam