Perge Antik Kenti'ndeki Çalışmalar Sürüyor

Perge Antik Kenti kazı çalışmalarında kuzey-güney yönünde yaklaşık 85 metre, Batı Cadde'de ise yaklaşık 140...

Perge Antik Kenti kazı çalışmalarında kuzey-güney yönünde yaklaşık 85 metre, Batı Cadde'de ise yaklaşık 140 metre alan kazılarak, gerekli konservasyon ve restorasyon çalışmalarının ardından sezon sonunda ziyarete açılacak.

Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde bulunan Perge Antik Kenti'nde 2012 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmalarına 2012 yılından bu yana Antalya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında devam ediyor. Perge Antik Kenti'nde 2012 yılında öncelikle sağlıksız olan mevcut etütlük eser depoları tek tek elden geçirilerek, konteyner depolar temin edilerek ve etütlük eserler bu depolara nakledilerek tasnifi yapıldı. 2013 yılında antik kentte Sütunlu Ana Cadde, Güney Portiko ve Sütunlu Batı Cadde alanlarında kazı çalışmalarına devam ediliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda, Sütunlu Ana Cadde üzerindeki yapılarda zemin seviyesinin mozaikli döşeme ile süslenmiş olduğu anlaşıldı. Doğal ve beşeri faktörlerden olumsuz yönde etkilenmemesi amacıyla bu döşemelerin üzeri kazılmaksızın kumla kapatıldı. Ayrıca Perge'ye özgü nitelikteki ve görsel açıdan kente estetik bir duruş kazandıran su kanalı kazıları tamamlandı.

Reklam
Reklam

Perge Antik Kenti'nin daha önce herhangi bir kazı faaliyeti gerçekleştirilmemiş Sütunlu Batı Cadde ve Palaestra alanında ise ilk kez Antalya Müzesi Müdürlüğü'nce kazı çalışmaları başlatılmış yüzlerce mimari bloğun envanterlenmesine esas fotoğraf, çizim, belgeleme ve düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmalarda Palaestra yapısının Nympahion kısmında gerçekleştirilen kazılarda 8 adet mermerden erkek, kadın ve tanrı/tanrıça heykelleri açığa çıkarıldı.

Öte yandan, Batı Sütunlu Cadde yaklaşık 3,5 aylık kısa bir dönemde ziyarete açılabilecek düzeye getirildi. Bu alandaki çalışmalar, devam ediyor ve alanın kazısından sonra tüm bir Palaestra yapısının ön cephesi gün yüzüne çıkarılmış olacak.

Batı Sütunlu Cadde'nin köşesinde bulunan mekanın iç kısmında, yüksek plastik karakter arz eden kabartmaların bulunduğu üç adet bütüne yakın korunmuş friz kuşağı ele geçirildi.

Perge Antik Kenti kazı çalışmalarında kuzey-güney yönünde yaklaşık 85 metre, Batı Cadde'de ise yaklaşık 140 metre alan kazılarak, gerekli konservasyon ve restorasyon çalışmalarının ardından sezon sonunda ziyarete açık hale getirilecek.

Reklam
Reklam

Çalışmalara 39 işçi, 7 arkeolog ve 3 restoratör tarafından devam ediliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: