Perinçek davasının ilk duruşması görüldü

"Ermeni soykırımı uluslararası emperyalist bir yalandır" dediği için İsviçre'de mahkum edilen İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki temyiz duruşması ertelendi.

AİHM Büyük Daire, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre’nin temyiz başvurusunu bugün Strasbourg'da görüştü. Perinçek, duruşmadaki savunmasına "Mahkemeye güveniyorum" diyerek başladı ve AB'yi eleştirdi. Davaya müdahil olan Ermenistan’ın hukuk ekibinde yer alan Amal Alamuddin Clooney ise "1920’de Osmanlı’nın Sevr Anlaşması'nda katliamların sorumlularını yargı karşısına çıkarma sözü vermişti" dedi. Büyük Daire, kararını ileri bir tarihte vermek üzere duruşmayı erteledi.

Reklam
Reklam

PERİNÇEK: AVRUPA'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BURADAYIZ

Mahkemede konuşan Perinçek, Avrupa insanının özgürlüğü için geldiklerinin belirterek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM'in 17 Aralık 2013'teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor" dedi. Özgürlüğün statükoya karşı çıkanların ihtiyacı olduğunu vurgulayan Perinçek, I. Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerektiğini kaydetti. Perinçek, şöyle devam etti:

TÜRKLERİ AŞAĞILAMANIN ARACI HALİNE GETİRİLDİ

"Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi."

NEFRET SUÇU DAVANIN KONUSU DEĞİLDİR

Perinçek adına konuşan Avukat Mehmet Cengiz, davanın özünün düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söyledi. Cengiz, "Perinçek hakkında ırkçılık ve nefret suçu açısından açılmış bir dava yoktur. Irkçı söylem ve nefret suçu bu davanın konusu değildir" diye konuştu. Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki olduğunu kaydetti. Perinçek'in cezalandırılmasının Avrupa standartlarına uymadığının altını çizen Cengiz, Perinçek'in Almanya ve Fransa'da da aynı konuşmaları yapmasına karşın bu ülkelerde herhangi bir yaptırımla karşılaşmadığını hatırlattı.

Perinçek'in avukatlarından Avrupa hukuku uzmanı İngiliz Profesör Laurent Pech, "Müvekkilim asla Ermenilere karşı nefreti teşvik etmedi. 1915 sonrası suçlar işlendiğini inkar etmedi" dedi.

TÜRK HEYETİ DE SALONDA

Duruşmayı izleyenler arasında AK Parti milletvekilleri Şaban Dişli, Egemen Bağış; CHP milletvekilleri Gülsüm Bilgehan, Haluk Koç, Deniz Baykal, Süheyl Batum da bulunuyor.

AİHM önünde 50 civarında Ermeni ve 500"e yakın Türk de gösteri düzenliyor. Polis AİHM önünde ve içinde sıkı güvenlik önlemi aldı. Perinçek'e destek için gelenler arasında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Zekeriya Beyaz, Nasuh Mahruki de bulunuyor.

Reklam
Reklam

BAYKAL VE BAĞIŞ YAN YANA

Duruşmayı izleyenler arasındaki eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, duruşma öncesi "Önemli hukuki yansımaları olacak bir dava. Bizim burada olmamız da konuya Türkiye’nin ilgisinin bir göstergesidir. AİHM daire kararı doğrultusunda bir karar çıkmasını bekliyoruz. Düşünce özgürlüğü yönünde alınacak bir karar önemlidir" dedi. Baykal ile Egemen Bağış'ın duruşmayı yan yana izlediği görüldü.

CLOONEY'NİN EŞİ ERMENİSTAN'I SAVUNUYOR

Duruşmada davaya müdahil olan Ermenistan'ı Lübnan asıllı İngiliz avukat Amal Alamuddin Clooney'nin de aralarında bulunduğu bir grup İngiliz ve Ermeni avukat savunuyor.

AMAL ALAMUDDİN KİMDİR?

Lübnan doğumlu 37 yaşındaki avukat Amal Alamuddin Clooney ismini WikiLeaks davasıyla tanıttı.

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın avukatlığını yapan Amal Alamuddin, uluslararası yasalar ve insan hakları üzerindeki çalışmalarıyla da biliniyor.

Amal Alamuddin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, Sırbistan ve daha önceki Yugoslavya'nın Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Libya İstihbarat Şefi Abdullah El Senussi'nin avukatlığını yapmıştı.

Reklam
Reklam

Lübnanlı Dürzi bir ailenin çocuğu olan ve Oxford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gören Amal Alamuddin, 2014 Eylül ayında ABD'li ünlü aktör George Clooney'le İtalya'nın Venedik kentinde evlendi.

Anahtar Kelimeler: