Perre Antik Kenti'nde kazı çalışmaları

ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman'da M.Ö 1. yüzyılda hüküm süren Kommagene Krallığı'nın tarihi zenginliklerini taşıyan ve 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent'in Nekropol alanında, 2005 yılı kazı çalışmaları Eylül ayında başlayacak.

Kommagene Krallığı'nın tarihi zenginliklerini taşıyan Zeugma, Lokcetena, Ostacuscum, Samosata, Germenikeia'nın, Atatürk Barajı'nın sularına gömülmesinin ardından tek olarak ayakta kalan Perre Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının 2005 yılı ayağında, yaklaşık 40 oda mezarın açılması planlanıyor. Yol kenarında bulunan ve üstü zamanla tamamen toprakla kapanan bölgede, bir çok tarihi eserin gün yüzüne çıkması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Müzeler Haftası münasebetiyle daha önce temsili bir açılışın yapıldığını ve gerçek çalışmalara Eylül ayında başlayacaklarını ifade ederek, "Havaların sıcak olması nedeniyle çalışan arkadaşların daha verimli olabilmesi için çalışmaları sonbaharda başlatacağız. Nekropol alanı, çok geniş bir alana yayıldığı gibi kültür değeri de çok yüksek bir alandır. Perre Antik Kentin görsel yapılarını değerlendirirsek, Kapadokya'ya benzer bir görüntüsü var. Ancak burada yapılan bölümler tamamen insan eliyle yapılmış kültür değerleridir. Diğer taraftan burada ki yapıtlar deprem ve bir çok tehlikeye karşı dayanıklı. Amacımız buradaki yapıları koruyarak, gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmaktır" dedi.