Peru depreminde ölü sayısı 500'e yükseldi

Peru'da Richter ölçeğine göre 8.0 büyüklüğünde meydana gelen depremde ölü sayısının 500'e çıktığı bildirildi.

Ülkenin güneyini vuran depremin ardından 300 artçı sarsıntı yaşandığı ifade edilirken, kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Peru İtfaiye Teşkilatı Başkanı Roberto Ocno, yaptığı açıklamada, ölü sayısının 500 ila 510 arasında olduğunu, bin 600 kişinin de yaralandığını kaydetti. Ocno, "Yıkılan binaların altında kalan ölüler var. Caddelerde kalp krizinden öldüğü tahmin edilen insanların cesetlerine rastlıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Peru hükümeti, helikopter ve uçaklarla havadan yardım faaliyetlerini yürütüyor. Devlet Başkanı Alan Garcia ise, tüm kamu binaları ve okulların kapatıldığını, ülkede 3 gün milli yas ilan edildiğini açıkladı.

Depremden en çok etkilenen Pisco şehri Belediye Başkanı Juan Mendoza, "Caddelerde yatan yüzlerce ceset var. Hastaneler yaralılarla dolu. İfade edilemeyecek bir durum" şeklinde konuştu. Mendoza, şehrin yüzde 70'inin harabeye döndüğünü söyleyerek, "Su yok. İletişim sağlanamıyor. Evler yıkılmış halde. Bölgedeki 130 bin kişinin acil tıbbi yardıma ihtiyacı var" dedi.

Bu arada dün 7.9 olarak açıklanan depremin büyüklüğü, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi tarafından 8.0 olarak duyuruldu. Ölenlerden çoğunun, depremde yıkılan San Clemente Kilisesi'nin enkazı altına kalanlar olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer şehirde bir kaos yaşandığını belirterek, acil yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Depremin salladığı başkent Lima'da ise halk, yeni bir zelzele korkusuyla geceyi sokaklarda geçirdi. Depremden en çok etkilenen ikinci şehir Chincha'da da bir hapishanenin duvarlarının yıkılmasından sonra 600 mahkumun kaçtığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

Peru'da 1970'de meydana gelen benzer büyüklükteki bir depremde 70 bin kişi hayatını kaybetmişti. 2001'de Arequipa şehrinde meydana gelen depremde ise 25 bin ev tahrip olmuş ve 75 kişi ölmüştü.

PERU'DA 3 GÜNLÜK YAS

Peru'da dün meydana gelen, yüzlerce kişinin öldüğü şiddetli deprem felaketi nedeniyle üç günlük yas ilan edildi. Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğündeki depremin vurduğu başkent Lima'nın 200 kilometre güneybatısındaki Pisco kenti ve çevre köylerinde kurtarma ekipleri hala yıkılan binaların altından ceset çıkarmaya devam ediyor.