Peru'da tartışmalı maden yüzünden olağanüstü hal

Peru'da yerel halkın büyük tepkisine yol açan dev altın madeni projesi yüzünden doğan gerginliğe, hükümet olağanüstü hal uygulaması getirerek yanıt verdi.

Peru Cumhurbaşkanı Ollanta Humala, altın madeni projesi konusunda gergin protesto eylemlerine sahne olan kuzeydeki Cajamarca, Celendin, Hualgayoc ve Contumaza bölgelerinde olağanüstü durum ilan etti.

Humala, olağanüstü halin 60 gün boyunda yürürlükte olacağını; güvenlik güçlerinin, maden projesi karşıtı gösteri ve yürüyüşler yüzünden devre dışı kalan kamu hizmetlerini yeniden başlatacağını kaydetti.

Amerikan Newmont şirketi, geçen hafta bazı protestocuların yaralanması üzerine 4,8 milyar dolarlık dev madendeki çalışmaları durdurdu.

Reklam
Reklam

Altın madeni projesine karşı çıkanlar, kurulacak tesislerin yerel su kaynaklarını tahrip edeceğini belirtiyorlar.

Son dönemde altın madeni projesine karşı çıkanların protestoları giderek artmiş, bazı makineler tahrip edimiş, göstericiler polisle çatışmaya girmişti.

Altın madeniyle ilgili çıkmazdan yerel yöneticileri sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Humala, "Anlaşmazlığı çözmek ve diyalog sağlamak için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Yerel ve bölgesel yöneticilerin uzlaşmaz tutumu açıkça ortaya çıktı. Toplumsal barışı ve kamu hizmetlerini sağlama konusunda en temel anlaşmaya bile varılamayacağı görüldü." dedi.

Merkezi ABD'nin Denver kentinde bulunan Newmont şirketi, Conga projesinin en büyük hissedarı. Latin Amerika'daki en büyük altın madeni olan Yanacocha'nın bir uzantısı olarak 2015 yılında üretime geçmesi planlanan Conga projesi, deniz seviyesinden 3700 km. yükseklikte kuruluyor ve madendeki rezervuarlara yüksek dağlardaki dört gölden su naklini öngörüyor.