Pes! Özürlü çocuğa 5 kart

Bankaların kredi kartındaki agresif uygulamaları artık 'pes' dedirtti. Bankalar özürlü bir çocuğa 5 kredi kartı gönderince BDDK Başkanı Bilgin kuruluşları uyardı.

Sokakta kart pazarlayan, vatandaşa gelirine bakmadan yüksek limitlerle kart dağıtan bankalar son icraatiyle 'pes' dedirtti. Son dönemde tüketici birlikleriyle 'kredi kartı aidatı' konusunda sorun yaşayan bankalar kart rekabetinde 'engel' tanımadığını gösterdi. Bazı bankalar özürlü bir çocuğa 5 kredi kartı gönderdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'e gelen mektuplarla ortaya çıkan bu durum kurumu harekete geçirdi.

BANKA UYARILDI
Uzun süredir bankaların kredi kartı aidatları ve komisyon ücretlerinden şikâyet eden tüketici BDDK'nın kapısını çalıyor. Tüketiciler resmi dilekçe ve telefonların yanısıra BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e mektup yoluyla da ulaşarak bankaların yaşattığı sıkıntıları dile getiriyor. Kredi kartı aidatı ödemek istemeyen müşterisinin puanlarına el koymaya bile çalışan bankaların son ayıbı bu mektuplarda çıktı. Mektupta özürlü bir çocuğu olan annenin feryadı yer aldı. Mektubunda "Özürlü olan çocuğum adına 5 kredi kartı gönderildi" diyen anne "Bizim talebimiz yok. İptal ettirmek ise ayrı bir dert oldu. Lütfen şu bankalara söyleyin çocuğuma kart vermesinler" sözleriyle şikâyette bulundu. Annenin şikâyet mektubunu okuyan Tevfik Bilgin durumla yakından ilgilenerek, bankaları uyardı.

Reklam
Reklam

KARTTAN UZAK DURUYOR
Kredi kartı kullanımı konusunda sık sık uyarılarda bulunan BDDK Başkanı Bilgin'in cüzdanından sadece iki kart çıktı. Birisi banka maaş kartı diğeri de sadece telefon faturalarını ödemek için kullandığı kredi kartı. Bilgin, komisyon ve ücretlerle ilgili çok şikâyetin bulunduğunu ifade ederek, "Tüm bankaların ana kalemler itibariyle aldığı ücret ve komisyonlar internet sitemizden yayımlanıyor. Vatandaşlarımız buna bakarak hangi bankayla çalışacaklarına karar verebilirler" dedi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartı sayısı geçen yıl itibariyle 52 milyonu geçmiş durumda. Kredi kartları ile yıl boyunca yapılan harcama tutarı da 290 milyar lirayı aştı.

TEK LİMİTE ÖZEL YAZILIM
BDDK'nın , kredi kartına tek limit uygulamasına yönelik çalışmaları ise sürüyor. Kredi kartına tek limit uygulaması için müşterinin maaşıyla birlikte kira, tahvil, bono gibi gelirinin bir arada görülebileceği özel bir yazılım programı kurulacak. İlgili kişiye kart veren üç banka limitin üzerine çıkamayacak. Limit aşımı durumunda yazılım programı alarm verecek. Tek limit uygulaması için bankaların sistemlerini birleştirerek, ortak bir yazılım sistemi kurması gerekiyor. Bu yazılım sistemi ile bankaların ayrı ayrı tahsis ettiği limitler tek havuzda toplanacak. Bu sistemle müşterinin risk seviyesi de ölçülebilecek.

Reklam
Reklam