NEW YORK (İHA) - Kuzey Irak'ta Peşmergeler düzenli askeri eğitimden geçiyor.
Kuzey Irak'ta bir askeri kampta sıkı eğitim gören Peşmergeler hakkında haber yapan The New York Times (NYT) muhabiri Edward Wong, Kürtlerin hakim olduğu bölgenin bir İsviçre büyüklüğünde olduğunu belirterek burada söz konusu olanın Irak veya Irak ordusu olmadığını bildirdi.
Kuzey Irak'ın doğusundaki askeri kampta eğitim gören Peşmergelerden 25 yaşındaki Fermen İbrahim'in "Hepimiz Kürdistan Peşmergesiyiz. Kürdistan için savaşıyoruz" şeklinde konuştuğunu kaydetti.
NYT muhabirine göre Iraklı Şii ve Kürtler özel ordularını muhafaza etmek istiyorlar. Kürt liderler yeni anayasada bölgesel kuvvetlerini garanti altına alan ve Peşmergelerin yasal bir orduya dönüşmesini sağlayan bir sistemin yer almasına çalışıyorlar.
Kürtlerin yeni anayasada istediklerini elde etmesi halinde, bölgesel bir güç olacaklarını ve kendi ordularına sahip olacaklarını kaydeden Edward Wong, böylelikle Irak bütününde farklı bölgelerde farklı kuvvetlerin ortaya çıkabileceğini bildirdi.
Son Irak parlamento seçimlerinde Kürt liderlerin en azından kamuoyu karşısında milis kuvvetlerin dağıtılması konusunda anlaştıklarını söylediklerini belirten NYT muhabiri Wong, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (IKYB) silah altına alınan Peşmergelerin toplam mevcudunun 100 bine ulaştığını ifade etti.
NYT'deki haber yoruma göre, Peşmergeler etnik özelliklerinden gurur duyarak Saddam Hüseyin'e karşı inatla savaştılar ve şimdi Amerikalı komutanların telkiniyle Irak'ın kuzeyinde Araplar liderliğindeki direnişe karşı savaşıyorlar.
Gazetedeki yazıda, iktidar boşluğu olan bugünkü ortamda Peşmergelerin Kürt liderlerinin daha geniş özerklik taleplerine silahlı bir destek sağladıklarının en önemli husus olduğu vurgulanarak, 1960'lı yıllarda Peşmergeyi kuran IKDP lideri Mesud Barzani'nin "Peşmergemizi muhafaza etmek istiyoruz çünkü onlar direnişin bir sembolüdür. Bu konu görüşülemez veya tartışılamaz" dediği belirtildi.
PEŞMERGELER DÜZENLİ VE ÖZERK BİR ORDU OLMAK İSTİYOR Kürtlerin yeni anayasada istediklerini elde etmeleri halinde Peşmergelerin Bağdat'taki Savunma Bakanlığı'nın idaresine gireceğini fakat Kürt yetkililerin ifadelerine göre gerçekte bölgesel komutanlar tarafından kontrol edileceklerini kaydeden NYT; her iki Kürt partinin de kendi Peşmergelerinin bulunduğunu ve bunu muhafaza etmek niyetinde olduklarını bildirdi.
Kürt yetkililerin ifadelerine göre Peşmergeler, konvansiyonel ordularda olduğu gibi harp okulu, eğitim kampları, zırhlı ve topçu birliklerine sahip olacak ve diğer Irak güvenlik kuvvetlerinden bağımsız olarak hareket edecekler.
Parlamentoda çoğunluğu ele geçiren Şiiler'in Peşmerge hususunda Kürtleri engellemeye çalışabileceğini bildiren NYT; fakat bu iki partinin ciddi bir kuvvete sahip olduğunu ve bunları muhafaza etmek veya en azından bir bütün halinde parçalamadan Irak güvenlik kuvvetleri bünyesine katmak isteyebileceklerini belirtti.
İki Kürt partisine ait kuvvetlerin kendilerini Bağdat caddelerinde gizledikleri fakat Şiiler'in merkezi olan güneyde kontrol noktaları kurdukları ve devriye görevi yaptıkları, hatta içki alışverişini kırarak sıkı İslam yasasını da uygulamaya çalıştıkları bildirildi.
Irak'taki en güçlü Şii parti "Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi" liderlerinin sık sık İran'da eğitim görmüş silahlı kanatları Bedir Örgütü'nün yeni Irak'ta güvenliğin teminine yardım edebileceğini belirttiklerini kaydeden gazete Bedir Örgütü'nün en az 15 bin silahlı milis gücünü sahip olduğuna dikkat çekti.
Kürt ve Şiilerin kendi milis kuvvetlerini yasal hale getirme çabalarına, diğer grupların tehdidi ile karşı karşıya kaldığını düşünen eski Irak iktidarı Sunni Arap azınlığın karşı koyma girişiminde bulunabileceği belirtildi.
AMERİKALI KOMUTANLAR DİRENİŞÇİLERE KARŞI SAVAŞTA PEŞMERGELERDEN DESTEK GÖRÜYOR Amerikalı komutanların kamuoyuna açık bir şekilde Irak'taki bütün silahlı grupların devlet kontrolü altına olmaları gerektiğini ve bu silahlı birliklerin herhangi bir etnik veya mezhebi grup tarafından yönetilemeyeceklerini söylediklerini bildiren NYT; milis kuvvetleri dağıtmanın zorluğunu Amerikalı komutanların da bildiklerini yazarak, milisler hakkındaki son kararı yeni kurulacak Irak hükümetinin vereceğine işaret etti.
Amerikalıların özellikle Musul olmak üzere Kuzey Irak'ta direnişçilerle mücadelede Peşmergelerden destek gördüklerini bildiren gazeteye göre, Amerikalı komutanlar Iraklı yetkililerin daha fazla silahlı Peşmerge birliğinin caddelerde görevlendirmesine destek veriyorlar.
1990'lı yıllarda bu iki Peşmerge grubunun silahlarını birbirlerine çevirdiklerini hatırlatan gazete, Kürtler arasındaki bu savaşta en az 3 bin kişinin öldüğünü kaydetti. Gazete, Koalisyon Geçici Yönetimi'nin eski danışmanı Larry Diamond'un "Irak'ta şu anda savaş lordluğuna doğru giden bir potansiyel görüyorum" sözlerine atıfta bulunarak, Haziran'da Iraklılara egemenliği devretmeden önce Koalisyon Yönetimi'nin milisleri dağıtmak istediğini, fakat bunu başaramadığını kaydetti.
"Irak Kürdistan"ında her yerde Peşmerge olduğunu yazan gazete, bunların otobanlar, en üst seviye hükümet binalarında konuşlandıklarını ve konvoylar halinde hareket ettiklerini, eski geleneksel kıyafetlerini bıraktıklarını ve ABD ordusunun kamuflajlarına benzer aynı tip üniforma giydiklerini belirtti.
"HALKIMI KORUMAK IRAK'A DOLAYLI HİZMETTİR"
Peşmergelerin kendilerini önce Kürt sonra Iraklı bildiklerini kaydeden NYT; Peşmerge askeri eğitim kampının komutanı 44 yaşındaki Albay Mehdi Dosky'nin "Kendi halkımı ve şehirlerimi çok iyi korumak için çalışırsam, aynı zamanda dolaylı olarak Irak'a hizmet etmiş olurum" şeklindeki sözlerini aktarıyor.
Irak Ordusu üniforması giyen Albay Dosky'nin odasındaki duvarda asılı haritada Kürtlerin Ortadoğu'da bir gün gerçekleştirmeyi hayal ettikleri teorik Pan-Kürt devletinin gösterildiğini kaydeden gazete, bu haritada Pan-Kürt devletinin sınırlarının Akdeniz'den İran'ın batısına uzandığını ve bu sınırlar içinde Türkiye, Suriye, Irak ve İran'dan büyük parçalar bulunduğunu belirtiyor.
Albay Dosky, "Ordumuzu dağıtmak güzel bir fikir değil" diyerek babasının Peşmergenin kuruluş yıllarında görev aldığını belirterek, "Kuvvetlerimizi muhafaza etmek istiyoruz ve bunlar bölgemizi koruyacak. Kürtler bölgelerini koruyacak ve diğer halklar kendi bölgelerini korumak için kendi kuvvetlerini kullanacak. Şu anda Irak'ta bir çok etnik ve dini problem var" şeklinde konuşuyor.
MUSUL'UN KONTROLÜNDEN SORUMLU ABD'Lİ KOMUTANIN KARARGAHINI PEŞMERGELER KORUDU Amerikan kuvvetlerinin, Kürtlerin nüfusun dörtte birini oluşturduğu Musul gibi yerlerde böyle milis kuvvetlere ihtiyacı olduğunu kaydeden NYT; Kasım'da Sunni Arap isyancıların polis istasyonlarını basmaları ve binlerce polise görevlerini bırakmaları için baskı yapmaları üzerine Musul'daki Arap valinin Irak Ulusal Muhafız Birliği'ndeki iki Peşmerge taburundan yardım istediğini yazdı.
NYT; geçen haftaya kadar Musul'un kontrolünden sorumlu olan Amerikan kuvvetinin komutanı General Carter Ham'ın kendi karargahını korumak için Kürtleri muhafız olarak kullandığına dikkat çekti.
Bazı şehirlerde etnik veya mezhebi temele dayalı bağlı milislerin her an bir çatışmaya yol açabileceğini de belirten gazete, buna örnek olarak Kerkük şehrini gösterdi. Gazeteye göre, Kerkük'te Araplar, Kürtler ve Türkmenler yan yana kolay yaşamıyorlar. Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra Arap ve Türkmenlerin talebi üzerine Amerikan ordusu Peşmegelerden şehri hemen terk etmesini istedi. Ancak geçen yazın, Kürt yetkililerin ifadesine göre, Amerikalılar direnişçilere karşı savaşmaları için 300 kadar Peşmergenin geçici olarak Kerkük'e dönmesine izin verdi.
Kerkük'teki en tanınmış Türkmen partisi Irak Türkmen Cephesi'nden üst seviye bir yetkili olan Suphi Sabir'in "Bu hassas bir konudur. Fakat bunun yüzünden bir çatışma başlatmayacağız. Çünkü sonuç çok kötü olabilir" dediği belirtildi.