Pet şişede yetiştirdiği fidanlar ormana dönüşüyor

- Samsun'da çay ocağı işleten Uslu, yaklaşık 15 yıldır doğadan topladığı tohumlarla pet şişede fidan yetiştirerek isteyenlere ücretsiz dağıtıyor - Uslu: - "Doğaya katkı sağlamak çok güzel. Sokaktan topladığım pet şişelerle hem kirliliği önlüyorum hem de ormanlara katkı sağlıyorum. Yılda en az 2 bin fidan dağıtıyorum"

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'da çay ocağı işleten Ali Uslu, yaklaşık 15 yıldır doğadan topladığı tohumlarla pet şişede yetiştirdiği fidanları isteyenlere ücretsiz veriyor.

Sokaktan topladığı pet şişeleri keserek içinde özenle fidan yetiştiren Uslu, önceleri evinin balkonunda yaptığı bu uğraşını balkonda yer kalmayınca Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki iş yerine taşıdı.

İş yerinin karşısındaki boş alanda fidan yetiştirmeye devam eden Uslu, büyüttüğü fidanları farklı yörelerde kök salmaları, kuşlara yuva, yolculara gölge olmaları için dağıtıyor. Çevre aşkıyla dikkati çeken Uslu, etrafındakilerden de takdir topluyor.

Reklam
Reklam

Evli ve iki çocuk babası Uslu, AA muhabirine, çocukluğunun doğayla iç içe geçtiğini belirterek Hz. Muhammed'in "Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki ağacı dikiniz." sözünün kendisi için hayat felsefesi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 15 yıldır fidan yetiştirdiğini ve bunun kendisi için vazgeçemeyeceği bir uğraş haline geldiğini vurgulayan Uslu, şöyle konuştu:

"Daha çok hafta sonları ormanlardan ve mezarlıklardan açan kozalakları topluyorum. Tohumları kozalağın içinden çıkarıyorum. Topladığım pet şişeleri kesip içini toprakla doldurup tohumu atıyorum. Sulayıp bekliyoruz. Hepsi ilgi istiyor. Ramazan ayında çay ocağını kapatıyorum ama iki günde bir buraya gelip bakıyorum, suluyorum ilgileniyorum. Bir çocuk gibi bakım istiyor. İsteyenlere ücretsiz veriyorum. Ücret olursa bir hayır tarafı kalmaz. Ben bunu hayır için yapıyorum."

Fidan yetiştirmekten, doğaya katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu aktaran Uslu, "Bu bende bir hastalık. Doğaya katkı sağlamak çok güzel. Sokaktan topladığım pet şişelerle hem kirliliği önlüyorum hem de ormanlara katkı sağlıyorum. Yılda en az 2 bin fidan dağıtıyorum. Sayı olarak veremem ama büyük bir ormanım vardır." dedi.

Reklam
Reklam

Ömrü yettiğince fidan yetiştirmeye devam edeceğini, yaptığı işin kendisine ibadet yapar gibi huzur verdiğini anlatan Uslu, insanların fidan yetiştirdiği için kendisini takdir ettiğini, son olarak Tema Vakfı Samsun temsilcileri tarafından ödüllendirildiğini ifade etti.

Esnaf İdris Bektaş da 8 yıldır tanıdığı komşusu Ali Uslu'nun fidan yetiştirerek dağıtmasını takdir ettiklerine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Ali ağabeyin bir lafı var, 'Doğayı yaşat ki insan yaşasın.' Biz bu fidanlığa 'Ali Baba'nın Çiftliği' diyoruz. Burada Ali ağabey sanayinin içinde fidan yetiştiriyor. Buradan herkes gelir fidan alır. Ben Ali ağabeyin gerçekten çok büyük bir ormanı olduğuna inanıyorum. Doğada 30-40 bin fidesinin olduğuna inanıyorum."

(AA)