Evlerde birikiyorlar, çöp torbalarında lüzumsuz yer kaplıyorlar, eğer mahalde geri dönüşüm kutularından yoksa toprağa karışmıyor ve doğaya zarar veriyorlar... Yine de kullanıyoruz, yine de kullanıyoruz. Nasıl kullanmayalım; alışveriş yaptığımız tüm reyonlar plastik şişelerle dolu, elimiz mahkum...
Gel gelelim; plastik şişeleri daha sık kullanmanın, onlardan farklı hallerde yararlanmanın birçok yolu mevcut. Her yerde üstelik; mutfakta, salonda, balkonda, hattâ kampta bile! Bu alternatiflerin en pratiklerini, en dikkat çekici kullanım yollarını sizler için derledik. Tabii ki önce mutfak işleri :)
Poşetlere attığınız düğümleri bir sonraki sefer kullanacağınızda bir türlü çözemiyor musunuz? Yanıt basit, plastik şişenizin ucunda duruyor: Şişenin ucunu makasla kesin, torbayı burun ve ucun içinden geçirin. İşte bu kadar!
Bonus: Sprey Limon Sıkacağı
Mutfağa devam! Yumurtanın akıyla sarısını birbirinden plastik şişe yardımıyla kolaylıkla ayırabilirsiniz. Plastik şişeyi makasla ortadan ikiye kesin, alt tarafı şimdilik tezgaha bırakın. Üst tarafsa şu şekilde işinize yarayacak: Yumurtayı şişenin üst tarafına kırdığınızda önce beyazların aktığını, yumurtanın sarısının şişenin içinde kaldığını göreceksiniz.
Şişenin alt tarafını ne mi yapacaksınız? Merak etmeyin, az sonra konuyla alakalı güzel alternatifler okuyacaksınız :)
Açacağı bulamadınız mı? Çakmakla açma taktiğini bilmiyor musunuz? Balkonun mermerine kıyamıyor musunuz? Metal kapağı dişinizle açmaya çalışmayacak kadar aklınız başınızda mı?
Şekilde her şey apaçık görünüyor :)
Bunu yapmak için internetten bir ekipman sipariş etmeniz, veya şu videodaki taktiği izlemeniz gerekiyor. Listedeki diğer önerilerimize göre nispeten daha az pratik yani...
Ama o kadar harika bir geri dönüşüm yöntemi ki, yer vermeden edemedik :) Çünkü plastik şişeler son derece dayanıklı bir maddeden yapılıyor, bu yöntemle elde edeceğiniz ipliğin sağlamlığına inanamayacaksınız!
Örgüyü sevenlerdenseniz, evde kediniz veya 4 yaşında bir erkek çocuğunuz varsa örgü iplikleriniz tehlikede demektir. Siz şişleri ahenkle hareket ettirirken kim bilir o yumağa neler olur neler!
Plastik şişeler bu noktada devreye giriyor: Şişeyi ikiye ayırıyorsunuz. Alt tarafına bir ağırlık, üst tarafına ise örgü ipinizi yerleştiriyorsunuz. Artık rahat rahat atkınızı örebilirsiniz ;)
Şarja taktığınızda telefonunuzu koyacak bir sehpa aramaktan bıktıysanız, ''Bir pet şişeyle bu yapılabilir mi hakikaten?'' diyorsanız...
Hakikaten yapılabiliyor :) Ayrıntılı yöntem tam da burada.
İki şişeyi en ucundan kesin, kapakları şekildeki gibi tam diplerinden kuvvetli bir yapıştırıcıyla yapıştırın. Günlük ilaçlarınızın kaybolması, küpelerinizin rafların arasına kaçması gibi problemleriniz böylelikle tarih oldu :)
İkinci maddede tezgahın üzerine bıraktığınız alt taraflar vardı hani...
Bakın onlarla ne kadar da dekoratif kupalar yapılabiliyor!
Biraz dışarı çıkmanın, balkondaki dostlarımızı hatırlamanın vakti geldi :)
Plastik şişenizin üzerine, ikişerli olarak birbirlerinin aynası olacak şekilde dört delik açın. Tahta kaşıkları -resimdeki gibi- ikişer delikten geçirin. Tahta kaşığın ağzına denk gelen delikleri biraz daha oyun.
Şişenin içine kuş yemi koyduğunuzda, yemin tam da kaşığın ağzını dolduracak kadar döküldüğünü göreceksiniz. Tükendikçe kaşığın ağzına yem yeniden dolacak, ufaklıklar aç kalmayacak :)
Son olarak iyice dışarı çıkıyor; dostlarla temiz havaya, doğaya doyacağımız bir kamp organizasyonuna gidiyoruz. Fakat bir de ne görelim! Ortamda tek bir el feneri var, çadırlar mangallar çöpşişler derken el feneri getirmeyi unutmuşuz...
El fenerinizi şişenin içine bakacak şekilde pet şişenize bağlayın; harika çalışan bir masa lambanız olacak :)
Kaynaklar: Tiphero.com, Lifehack.org, Hackaday.com & Makeit-loveit.com