Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD ) Aydın Şube Başkanı Özcan Petekkkaya, “Aşırı değerlenen Türk Lirası ihracatçıyı olumsuz etkilemektedir” dediç
TÜMSİAD Aydın Şube Başkanı Özcan Petakkaya, Türkiye’nin dünyada yaşanmakta olan global krizden en az etkilenen ülke konumunda olduğunu söyledi. Önceden alınan tedbir ve teşviklerle iyi bir büyüme trendi yakalandığını savunan Petakaya, “Girişimcilerimiz, ürünlerine kalıcı ve yeni pazarlar bulmak, en ağır şartlarda bile rekabet edebilme kabiliyetine kavuşmak zorundadırlar. Bunu başarabilmek için de şirketlerimizin ve iş adamlarımızın küresel rekabet gücüne sahip olmalarına ihtiyacımız vardır. 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisinden birisi olma hedefimize ulaşabilmek için hem devletin konu ile ilgili yasal ve yapısal düzenlemeleri gerçekleştirmesi hem de özel sektörün kendini yenilemesi adapte olması şarttır. Büyümek ve küresel sermaye ile rekabet edebilmek için iki şeye ihtiyacımız var. Güçlerimizi birleştirmek ve kurumsallaşmak” dedi.
Türk Lirasının aşırı değerlenmesinin Türkiye'nin menfaatine uygun olmayacağını, 500 milyar dolar ihracat hedefinin yakalanabilmesi için ortalama her yıl ihracatın yüzde 8 dolayında artması durumunda bunun gerçekleşebileceğini vurgulayan Petekkaya, “Her sektörün kendi hedefleri var. Bu hedeflerde örneğin otomotiv sektörü 75 milyar dolar, tekstil sektörü 20 milyar dolar, hedeflemektedir. Ülkemizin her ne kadar ihraç ettiği ürünlerin yüzde 90’ı sanayi ürünleri olmasına rağmen ülkemiz sanayi ürünleri ile dünya ölçeğinde olması gereken yerde bulunmamaktadır. Sanayi ürünlerinde ileri teknolojiye geçilmesi gerekmektedir. Sanayi ürünlerinde ileri teknoloji üreten ülkeler ihracatta rekabeti ve şartları kendileri belirlemektedirler. Bu dönüşümü gerçekleştiremediğimiz ölçüde ihracatta durağanlık meydana gelecektir. Bu döngüden kurtulmamızın yolu ileri teknolojinin teşvik edilmesi, sanayicimizin teknoloji transferine adapte olmasıdır. Böylece ürünlerin dünya ölçeğinde yer ve pazar bulması ile sonuçlanacak doğru bir karar ve hamle sağlanmış olacaktır. ABD maliyesi uçurumun içinde. Dünyada birçok ülke kontrolsüz şekilde para basmakta. Türk Lirası değer kazanmakta. ABD'nin para musluklarını açtı. O parada buradan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere gidiyor. Bu durumu iyi değerlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Türk Lirasının aşırı değerlenmesinin ithalatı arttırdığını ve üretimi olumsuz etkilediğini belirten Petekkaya, sözlerini şöyle tamamladı: “2012 yılında yürürlüğe giren yatırımları teşvik sisteminde ‘stratejik yatırımlar’ başlığı altında döviz kazandırıcı ürün ve hizmetlere yönelik yatırımların desteklenmesini olumlu görmekteyiz. Ancak, yatırım tamamlanıp işletmeye geçildikten sonra TL’sındaki değerlenmeden kaynaklanan kayıplardan dolayı bu yatırımlar zaman içinde tasfiye olmaktadırlar. Dolayısıyla, döviz kazandıran işletmelerin değerli TL’sından kaynaklanan zararlarının, işletme dönemlerinde telafi edilememesi önemli bir husustur. Sanayicimiz ileri teknolojiye yönelmeli, benimsemeli ve bunu bir hedef olarak kabul etmelidir. Bunun alt yapısı olan nitelikli insan gücümüzü arttırmak için en kısa zamanda çözümler bulunmalıdır. Hizmet sektöründe yüksek kaliteyi ve yeni sunumları yakalamak zorundadır. Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde klasik-genelekçi sanayi üretim biçimlerinden modern üretim yöntemlerine evrilmemiz mümkün gözükmemektedir”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz