Petkim, 'Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi' Ile Kapasitesini Yüzde 13 Arttıracak

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Star Rafinerisi’nden sonra Türkiye’nin ikinci Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldı. Yerli...

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Star Rafinerisi’nden sonra Türkiye’nin ikinci Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldı. Yerli üretimi destekleyici ve cari açığı azaltıcı yatırımlara öncelik veren uygulama kapsamında Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi, 5 Aralık 2012 tarihinde Star Rafinerisi yatırımı için SOCAR Türkiye’ye verilmişti. Petkim'in, toplam kapasitesini yüzde 13 arttıracak temel kimyevi maddeler için planlanan iki projesi daha Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi aldı.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, şirketin "Petrokimya Ürünleri Kapasite Artışı ve Yeni Ürün Üretimi" projesi kapsamında etilen ve saf tereftalik asit (PTA) fabrikaları için planlanan kapasite artışı yatırımlarının, söz konusu teşvik sayesinde hayata geçirilmesinin kolaylaşacağını söyledi. Yatırımlar tamamlandığında etilen fabrikasının yıllık kapasitesinin yüzde 13 artacağı, PTA fabrikasının ise 70 bin tondan 105 bin tona yükseleceği bilgisini veren Korkut, bunlarla Petkim'in yıllık toplam üretim kapasitesinin 3,2 milyon tondan 3,5 milyon tona yükseleceğini ve üretim maliyetlerinin düşeceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Petkim’in, bu yatırım projeleri için Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne 7 Kasım 2012 tarihinde başvurduğunu aktaran Genel Müdür Korkut, teşvik belgesinin iki aydan daha az sürede alındığını kaydetti. Bu kadar kısa sürede bürokratik bir sürecin tamamlanmasının ülke ekonomisi için umut verici olduğunu vurgulayarak, “Bürokrasimiz, geçmişle kıyaslanmayacak ölçüde hızlı çalışmaktadır. Başta Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan olmak üzere tüm Ekonomi Bakanlığı bürokratlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Petkim, Star Rafinerisi’nin ardından ülkemizin ikinci Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldı. Petkim yarımadasını ülkemizin en büyük üretim üssü haline getirme yolunda çok önemli bir destek. Biz de bu desteğin bilinciyle gayretlerimizi artırıyoruz. Bu teşvikle finansman maliyetimizle birlikte yatırım maliyetlerimizi ve vergi oranlarımızı düşürmüş olacağız. Maddi getirilerinin yanısıra Petkim’e desteği ifade etmesi açısından da son derece önemli." dedi.

Petkim’e verilen söz konusu belge, 4 yıllık normal süresi ve uzatma hakkıyla birlikte 6 yılı kapsıyor. Teşvik belgesinin alınmasıyla 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, 50 milyon liraya kadar faiz desteği, yüzde 90 oranında vergi indirimi, yüzde 50 oranında yatırıma katkı oranı, bütün makine ve teçhizatlar için KDV istisnasıyla gümrük vergisi muafiyeti tanınıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: