Petkim'in satışı seçim nedeniyle beklemede

ANKARA(ANKA)-Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), alıcıda Ermeni ortak payı nedeniyle tartışma yaratan Petkim ihalesini seçim nedeniyle beklemeye aldı. İhalenin üzerinden iki hafta geçmesine karşın, Petkim dosyasını Rekabet Kurumu'na göndermeyen ÖİB'de İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter'in seçim sonuna kadar yıllık izne ayrıldığı öğrenildi.

Petkim için İhale Komisyonu'nun ihaleden sonra kısa süre içinde toplanıp ihale sonucunu onaylayarak Rekabet Kurumu'na göndermesi gerekiyordu. İhalenin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen dosyanın hala Rekabet Kurumu'na gönderilmediği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Kararı alacak olan İhale Komisyonu'nun başkanlığını yürüten, Petkim projesinden sorumlu Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in de yıllık izne ayrıldığı bildirildi. İlter'in seçim sonrası 23 Temmuz'da göreve başlayacağı ifade edildi. İlter izne gitmeden komisyon karar almış olsa dahi, Rekabet Kurumu'na gönderim olmadığı için Petkim bir ilk örneği oluşturacak.

KARARI YENİ HÜKÜMET VERECEK

Dosya hala gönderilmediği için satışın kesinleşmesini sağlayacak Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yeni hükümet döneminde alınması olasılığı netleşmeye başladı. Rekabet Kurumu'nun dosya kendisine geldikten sonra onay için bir aylık süresi bulunuyor. Ancak süre, ÖİB'nin dosyayı göndermesi ile değil, gerekli belgelerin Rekabet Kurumu'na geldiği son gün başlayacak. Bu durumda, Rekabet Kurumu, dosyayı incelerken eksik görür ve yeni belge isterse, yeni belgenin girişi, bir aylık sürenin başlangıcı sayılacak.

ÖİB, dosyayı hemen gönderse bile Rekabet Kurumu'nun onayı için azami 19 Ağustos'a kadar süre bulunacak. Bu aşamada, seçim yapılmış, yeni meclis şekillenmiş ve hükümet değişme aşamasında olacak. Yeni hükümet kurulmuş olursa da başbakan ve dört bakanından oluşan ÖYK üyeleri değişeceği için ihalenin onaylanmaması sözkonusu olabilecek.

Reklam
Reklam