Petrol fiyatları artış gösterdi

LONDRA (İHA) - Petrol fiyatları, Irak'ta süregelen şiddet olayları ve ABD'de benzin stoklarına yönelik endişeler ile haftanın ikinci işlem gününde Londra piyasasında tırmanışa geçti.

Brent petrolünün fiyatı 22 sent artışla 33.80 dolara yükselirken New York hafif petrolünün fiyatı 15 sent değerlenerek 37.12 dolara çıktı.

Prudential Bache'den broker Christopher Bellew piyasa hakkında yaptığı yorumda, "Petrol fiyatları halen bulundukları yüksek seviyeleri başarı ile koruyor. Ancak henüz potansiyel tüm tepe noktaları denenmiş değil. Mevcut seviyelerden daha ileri gidilmemesinin 3 ana nedeni var: Ortadoğu olayları, ABD'de benzin stoklarının hala güçlü olması ve önceki gün New York'ta kar alımlarının görülmesi" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Bu arada petrol piyasası yorumcularına göre, Amerika liderliğinde hareket eden koalisyon güçlerinden yapılan açıklamaya göre, İspanyol kuvvetlerinin çekildiği Necef kentinde yaşanan çatışmalarda 43 direnişçi öldürüldü. Necef olayları, güney Irak'ta petrol ihraç terminallerine yapılan saldırılarla petrol sevkiyatının durdurulmasından sonra tansiyonun yeniden yükselmesine neden oldu.

Üst düzey bir ChevronTexaco yöneticisinin iki Amerikalı petrol işçisinin öldürülmesinin ardından, Nijerya'da güvenlik ortamında yaşanan sorunların üretimi tehdit edebileceğini açıklaması da petrol piyasasını olumsuz etkiledi. Yatırımcılar, OPEC Başkanı Purnomo Yusgiantoro'nun, bazı üyelerin fiyat artışı talepleri karşısında 22-28 dolar hedef fiyat aralığının gözden geçirileceğini açıklaması nedeniyle de endişeli olduğunu açıklıyor.