Petrol fiyatları tırmanışa geçti

**Asya'daki işlemlerde 76 dolara yaklaşan petrol fiyatı son bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve ABD Enerji Bakanlığı artıştan kaygı duyduklarını bildirdi.

**

Asya'daki işlemlerde 76 dolara yaklaşan petrol fiyatı Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD dolarının değer kaybetmesi ve yatırımcıların ekonominin düzelmesi konusundaki iyimserliklerinin artması nedeniyle ABD ham petrolünün varil fiyatı Kasım ayı teslimi 50 sent yükselerek 75,68 dolara çıktı. Dün, 1,03 dolar artışla 75,18 dolar olan petrol fiyatı, bugün bir ara 75,96 doları gördü.

Reklam
Reklam

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 52 sent artarak, 73,62 dolar oldu.

"KAYGI VERİCİ DURUM"
IEA'nın Paris'te düzenlediği bakanlar toplantısına katılan IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol, Reuters'e yaptığı açıklamada, petrolün varil fiyatının artmasını ''hoş görülmeyecek kadar yüksek'' olarak değerlendirdi. Petrol sanayine yatırımların geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 20 daha az olduğunu belirten Birol, bu alanda ''önemli bir ilerleme'' görmediğini söyledi.

IEA Başkanı Nobuo Tanaka da, gazetecilere yaptığı açıklamada,''Ekonomi düzelmeye başladığında arz tarafında eksiklikle karşı karşıya kalabiliriz ve bu fiyatların fırlamasına neden olabilir. Bu çok kaygı verici bir durum'' diye konuştu.

ABD Enerji Bakanı Steven Chu da ''Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış zarar verici, çünkü bu resesyona yol açabilir. Petrol ve doğal gaz fiyatlarında istikrar istiyoruz'' dedi.

IEA ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2010 yılı için küresel petrol talebi tahminlerini artırmıştı.

Reklam
Reklam