Petrol Güney Sudan'da kaldı, Kuzey kemer sıkıyor

Sudan lideri Ömer el Beşir, petrol rezervlerinin dörtte üçü Cumartesi bağımsız olan üç Güney Sudan'da kaldığı için 3 yıl süreyle kemer sıkma programı uygulayacaklarını açıkladı.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, Güney Sudan'ın bağımsız olmasından hemen sonra ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için kemer sıkma programı uygulama kararı aldı.

Beşir, meclisteki konuşmasında Güney Sudan'daki petrol kaynaklarının kaybedilmesi nedeniyle kemer sıkma önlemlerinin zorunlu olduğunu söyledi.

Sudan'ın petrol rezervlerinin dörtte üçü, Cumartesi günü resmen bağımsız olan Güney Sudan'da kaldı. Bu da, kuzeyin zaten kötü durumda olan ekonomisini, daha da zora zoktu. Ömer el Beşir, kemer sıkma önlemlerinin üç yıl süreyle geçerli olacağını ve yeni bir bütçe yapılacağını kaydetti. Sudan lideri para biriminin de değiştirileceğini söyledi; fakat ayrıntı vermedi.

Reklam
Reklam

Yeni anayasa

Ömer el Beşir konuşmasında ayrıca, muhalefet, din adamları ve akademisyenlerden görüş alınarak yeni bir anayasa hazırlanacağını ve bunun referanduma sunulacağını açıkladı. Beşir, ülkede siyasi görüşleri nedeniyle kimsenin tutuklanmayacağını belirtti. Hartum'da bulunan BBC muhabiri James Copnall, "Kuşkusuz muhalifleri, Beşir'in özgürlükleri genişletme vaadine şüpheyle yaklaşacaklardır. Fakat belki de Beşir, ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukları ancak böyle aşabileceğini düşünüyor." diyor.