'Petrol kaçakçılığı tarihe karışacak'

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşülmeye başlanan Petrol Piyasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı konusunda konuşan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, yasanın petrol kaçakçılığı ile etkin mücadele için hazırlandığını söyledi. Şener, "Tasarının yasalaşmasından sonra sektörde iş yapanlar eşit şekilde etkilenecek. Petrol kaçakçılığı tarihe karışacak. Tam rekabet koşullarına uygun, emeğini ortaya koyanların kazanacağı bir sistem kurulacaktır" dedi.

Bakan Şener, uluslararası ilişkilerde petrolün büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Yıllık 29 milyar dolarlık enerji ithal eden bir ülkeyiz. Türkiye'de petrol piyasası 50 milyar YTL'lik bir hacme sahiptir. Türkiye'de petrol kaçakçılığının yaygın olduğu inancı var. Haksız kazanç, kayıtdışı ekonomiyle mücadele temel amacımızdır. Piyasanın iyi düzenlenmesi gerekmektedir. 5015 sayılı kanun vardı. 20 Aralık 2003'te yürürlüğe girdi. Petrol sektörünün düzenlenmesi konusunda önemli bir adımdı. Siyasi ve ekonomik istikrar, sektördeki yatırım hacmini de önemli ölçüde arttırmıştır. Sadece Ceyhan için yapılan başvuruların proje büyüklüğü 7 milyar dolar hacmine ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Petrol kaçakçılığının önemli boyutlara ulaşmasının engellenemediğini ifade eden Şener, "TBMM Araştırma Komisyonu raporlarında kaçakçılık nedeniyle devletin 10.7 milyar dolar vergi kaybına uğradığı dile getirilmiştir. Araç sayısı 12 milyona çıkmıştır. 1990'da tüketilen ham petrolle, 2006'da tüketilen ham petrol miktarıyla aynı. Ama araç sayısı 3 kat artmış" diye konuştu.

Başbakanlık genelgesiyle Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu ve komisyon kurulduğunu kaydeden Şener, komisyonun yaptığı çarpıcı çalışma hakkında da şu bilgileri verdi:

"Hazırladığımız eylem planı gereğince 35 ülkeden çıkış yapan petrol verileri kayıtlarımızla karşılaştırıldı. 124 sayfalık çalışma yapıldı. 2006'da Yunanistan'dan Türkiye'ye 46 bin ton benzin sevkiyatı yapılmış. Ama ülkemize giriş görünmüyor. Dış ticaret kayıtlarında yok. 2004'te sembolik giriş olmuş. Polonya'dan Türkiye'ye giren miktarlara bakıldığında Türkiye'ye giriş yok. Hindistan'dan petrol yağları olarak 10 milyar dolarlık sevkiyat yapılmış, maalesef girişle ilgili kayıt yok. Belçika ve Lüksemburg kayıtları da böyle. İtalya'dan çıkışlar Türkiye olarak görülüyor, ama Türkiye'ye giriş yok. Türkiye'deki akaryakıt kaçakçılığı inkar edilemeyecek bir piyasa olmuştur. Dürüst ve namusuyla iş yapanlar bundan mağdur olmaktadırlar."

Reklam
Reklam

"Yazar kasaların araç plakalarını otomatik okumasına ilişkin çalışma tamamlanmak üzeridir. Ulusal marker TÜBİTAK tarafından üretilmiş ve uygulamaya girmiştir" diyen Şener, akaryakıt kaçakçılığı konusundaki son adımın kanunla atılmış olacağını kaydetti. Kaçak petrolün tanımının ilk kez yapıldığını, şu anda genel kaçakçılık tanımı içinde olmasının hukuki mücadeleyi zorlaştırdığını ifade eden Şener, bayileri denetim yetkisinin getirildiğini, yakalanan kaçak petrolün tasfiyesinin büyük zorluk çıkarmasının da önüne geçileceğini söyledi. Şener, kaçak petrol satanlara 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası getirildiğini, kaçak petrolü yakalayanlara "ihbar ikramiyesi" verileceğini, kaçakçılık yapanların işbirliği yapamayacaklarını savundu.