"Petrol sevkıyatı alacaklarında sıkıntı yok"

Ankara (AA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk firmalarının Irak'a petrol ürünleri sevkıyatından doğan 1 milyar 20 milyon dolarlık alacağından 4 taksitin ödendiğini, toplam 9 taksitte tamamlanacak ödemeler konusunda şu an herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Bakan Tüzmen, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) yetkililerini kabul etti ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin Irak'tan alacaklar ile ilgili soruları üzerine Tüzmen, Irak tarafının daha önce kararlaştırılan şekilde ödemelerinin devam ettiğini belirterek, "Takip ediyoruz. Şu anda herhangi bir sıkıntımız yok. Taksitler sürelerinde ödendi" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Tüzmen, bir başka soru üzerine Irak tarafının tanker sayısını arttırmak istediğini, tanker sayısının arttırılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, kapasite oranında arttırma imkanı bulunduğunu söyledi.

"Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nda sevkıyat var mı şu anda" şeklindeki soru üzerine Tüzmen, "Şu anda eskisi gibi değil, başlıyor.Bir çalışmamız var" yanıtını verdi.

Bu arada "Irak'ın kuzeyindeki yeni petrol rezervlerinin Kürtler tarafından geleceğe dönük saklanıp, devreye sokulmayacağına" dair haberlerin hatırlatılması üzerine Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) Fallah El Amiri, bazı yeni kaynaklar keşfedildiğini, Kuzey Irak'taki mevcut kuyularda çıkarılan petrolün değerlendirilmesinin ise mevcut Irak Anayasası çerçevesinde yapılacağını kaydetti.