"petrol Talebi Opec Dışındaki Kaynaklara Kayıyor"

- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 2015 yılında dünya petrol talebinin artacağını, ancak artışların kartel dışı kaynaklar tarafından karşılanacağını

- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 2015 yılında dünya petrol talebinin artacağını, ancak artışların kartel dışı kaynaklar tarafından karşılanacağını tahmin etti.

OPEC'in yayımladığı Aralık aylık raporunda, kendi ürettiği petrole olan talebin, ABD'de kaya petrolü arzında devam eden artış ve küresel tüketimdeki zayıf büyüme nedeniyle gerileyeceğini öngörüldü.

Raporda yer alan verilere göre, 2014 yılında 91.13 milyon varil olarak öngörülen günlük dünya petrol talebi, 2015 yılında 1.13 milyon varıl artışla 92.26 milyon varile yükselecek.

Reklam
Reklam

Buna karşılık, 2014 yılındaki günlük talebin 29.36 milyon varillik bölümünü karşılayan OPEC'in petrolüne olan talep gelecek yıl 440 bin varil azalarak 28.92 milyon varile gerileyecek.

Örgütün en büyük üreticisi olan Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin bastırmasıyla OPEC'in geçen ay düzenlenen toplantısında üretim azaltmama kararı alındı.

OPEC'in üretimi kısmaması, zaten inişte olan petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı. Türkiye'nin de fiyatlamada temel aldığı Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 65.24 dolara kadar geriledikten sonra hafif toparlanma ile 65.54 dolara çıktı.

Güne 63.33 dolardan başlayan ABD hafif hampetrolünün varil fiyatı da 62 doların da altına inerek 61.97 dolara kadar geriledi. ABD petrolü daha sonra 62.30 dolar dolayında hareket etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: