Petrolcülerin Gözü Yarınki Toplantıda

– Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, petrolde arz talep dengesinin hemen sağlaması için üretimde yaklaşık 1.5 milyon varillik bir

– Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, petrolde arz talep dengesinin hemen sağlaması için üretimde yaklaşık 1.5 milyon varillik bir kesinti gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol üretim miktarını değiştirmemesi halinde varilinin 35 dolara kadar hızlı bir çekilme yaşanabileceğini belirtti.

Gözgör, OPEC üyelerinin 30 Kasım Çarşamba günü petrol fiyatlarının geleceğiyle ilgili görüşecekleri toplantı öncesi bir değerlendirme yaptı. Gözgör, değerlendirmesinde, geçen yıl rekor seviyede düşüşler yaşayan ve halen 2014'teki seviyesinin üçte biri civarında seyreden petrol fiyatları nedeniyle Nijerya, Liberya, Venezüella gibi küçük petrol ihraç eden ülkeler dar boğazdan geçtiğini anımsattı. Özellikle bu ülkelerin çağrısıyla yapılan toplantılarda üretimi kısma kararı çıkmadığını dile getiren Gözgör, “Bu nedenle 30 Kasım günü OPEC’in gerçekleştireceği yılın son resmi toplantısı fiyatlarını kaderini belirleyecek” dedi.

Reklam
Reklam

OPEC’in Petrol Üretimi Rekor Seviyede

OPEC üyelerinin üretimi kısma konusunda anlaşamasının Arabistan’ın İran ve Irak’ın da üretimi azaltması isteğinden kaynaklandığını belirten Gözgör, şunları söyledi:

“Irak hafta sonunda yaptığı açıklamada üretimi kesmek istemediğini ifade etti. Öte yandan Irak Eylül ayında günlük 4.455 varil ile rekor üretim gerçekleştirdi. ABD’nin yaptırımları kaldırması sonrası İran da üretimini hızlı bir şekilde yükselterek günlük 4 milyon varile yaklaştırdı. Tüm bu gelişmeler OPEC ülkelerinin petrol üretiminin rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Rekor üretim sonrası OPEC’in belirlediği 32.5 -33.00 milyon varil olan tavan üretimin geçildiğini görüyoruz. Ekim ayında OPEC’in toplam üretimi 33.64 milyon varil oldu. OPEC’in arz talep dengesini hemen sağlamasını istiyorsa 1.5 milyon varillik bir kesinti gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun yol açacağı petrol açığı fiyatların hızla yükselmesine neden olabilir. OPEC dışı ülkeler de belirleyici olacak. Arz ve talep dengesinin değiştirecek bir kesinti yapılması halinde brent petrol fiyatları yıl zirvesi olan 53.70 seviyesini test edilebilir. Bu seviyenin aşılması halinde 60 dolar seviyesine doğru yükselişler görebiliriz. OPEC petrol üretim miktarını değiştirmezse hızlı bir geri çekilme ile 35- 40 dolar gündeme gelebilir ve önümüzdeki süreçte 52 – 40 dolar bant aralığını sürdürebilir.”

Reklam
Reklam

(Fotoğraflı)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz