Mısır kontrolündeki Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'den Akdeniz'e petrol taşıyan Sumed boru hattının geleceğiyle ilgili belirsizlik endişelerin ana kaynağını oluşturuyor.
Süveyş Kanalı uluslararası ticaret için büyük önem taşırken, Körfez Bölgesi'nden Akdeniz'e petrol ulaştıran Sumed boru hattından günde toplam 2 milyon varil petrol akıyor.
'AKSAMA İHTİMALİ ALGISI BİLE FİYATLARI ETKİLER'
IHS Energy Insight'tan Victor Shum, Mısır'daki şiddetin artması ve Süveyş Kanalı'ndan gemi geçişinin aksayabileceği yönünde bir algı oluşması halinde bile petrol fiyatlarının etkileneceğini söyledi.
Shum böyle bir durumda fiyatların Brent ve ABD petrolleri için 4-5 dolar artmasının mümkün olduğunu söyledi.
ABD ham petrolü sabahki işlemlerde 102 doları geçerken, Brent petrol de varil başına 106 doları gördü.
FİNANS PİYASALARI İÇİN DE RİSK VAR
Askeri darbe günlerdir Tahrir Meydanı’nda gösteri yapan onbinlerce Mursi karşıtını sevindirse de analistler Mısır’da durum netleşinceye kadar finans piyasaları için risk olduğuna dikkat çekti.
CNBC’ye konuşan California Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Steven Fish, “Her ne kadar halktan destek alsa da bu bir askeri darbe. Herkesin askerin devreye girmesiyle rahatlamış gibi görünüyor ama bu iyi bir yönetim şekli değil. Mursi hükümeti Mısır’da demokratik yollarla gelen ilk hükümetti. Bu durum hükümet için kendini ispat etmesi adına kötü bir gelişme oldu. O yüzden Mısır’da durum çok karışık” dedi.
Muhammed Mursi bir yıl önce göreve geldi ancak Mısır halkı, zayıf ülke ekonomisi ve azınlıkları ikinci plana atan politikalar nedeniyle hükümete karşı ayaklandı.
Finansal danışmanlık şirketi NationsShares Başkanı Scott Nations, “Petrol 100 doların üzerine çıktı. Bunda Çin’den gelen talep ve sakin ortam da etkiliydi. Ama şimdi askeri darbenin yaşanması çok da iyi bir gelişme değil” dedi.