Petrolün geleceği tartışıldı

WASHINGTON (İHA) - Dünya petrol uzmanları, Suudi Arabistan'daki üretimin, artan talebi karşılayacak ölçüde hızlı artış gösteremeyebileceği endişesini taşıyor. Ancak Suudi yetkililer, daha yıllarca yüksek miktarlarda petrol çıkarmayı sürdüreceklerini söyledi.

Washington'da düzenlenen bir konferansta, özellikle dünyanın en büyük üreticisi ve en zengin rezervlere sahip ülkesi olan Suudi Arabistan'a odaklanılarak; petrol arzı, talebi ve fiyatları konusu masaya yatırıldı. Petrol uzmanı ve danışmanı Matthew Simmons, konferansta yaptığı konuşmada, Suudi yetkililerin, 'eski petrol yataklarında mevcut üretim seviyesinin korunacağı ve yeni petrol yataklarının devreye sokulacağı' yönündeki açıklamalarını kuşkuyla karşıladığını belirterek, "Bazı sebeplerden dolayı 1960'lardan bu yana Suudi Arabistan'ın büyük petrol yatakları yakınında ve bütün Ortadoğu'da bir şey bulamadık. Bu, şansımızın yaver gitmemesinden mi kaynaklanıyordu? Yoksa, tıpkı Amerika'da olduğu gibi bir şey miydi? Yıllardır Kaliforniya açıklarında büyük yataklar olduğunu biliyorduk. Batı Teksas'ta da olduğunu biliyorduk. Ve bir çok insan, eğer ararsak, arada bir yerde de petrol bulunacağını düşünüyordu. Ama yoktu" dedi.

Reklam
Reklam

Ortadoğu'daki en büyük petrol üreticisi Aramco'nun üst düzey bir Suudi yetkilisi Mahmud Abdülbaki ise bu analize karşı çıktı. Suudi Aramco'nun Araştırma Bölümü Başkanı Abdülbaki, Suudi Arabistan'ın daha yıllarca yüksek miktarlarda petrol çıkarmayı sürdüreceğini vurgulayarak, "Herkesten daha fazla petrol üretme potansiyelimiz var. Ve bunu çok makul maliyetlerle ve büyük başarıyla gerçekleştirebiliriz. Geçmişimiz, 70 yıldır bunu yaptığımızın ispatıdır ve en az bir 70 yıl daha yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Abdülbaki, ülkesinin şu anda günlük 10 milyon varil olan petrol üretimini, çok kısa süre içinde 12 hatta 15 milyon varile çıkarabileceğini ve 50 yıl boyunca aynı seviyede tutabileceğini kaydetti.

Bilinen petrol rezervlerinin dörtte biri Suudi Arabistan'da bulunuyor. Bu ülkenin rezervleri, komşu Irak'ınkinden çok daha fazla. Varil başına 70 sent gibi düşük üretim maliyetine de sahip.