Peygamberler şehri şanlıurfa

ŞANLIURFA (İHA) - Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa, ilkel dinlerin en eski merkezi olması ve semavi dinlerin peygamberlerinin bölgede yaşaması sebebiyle dünyanın en önemli inanç turizm merkezlerin biri olarak kabul ediliyor.

Yapılan araştırmalara göre, günümüzden 11.000 yıl öncesine dayanan Şanlıurfa, dinler tarihi ve inanç turizmi yönüyle dünya kültüründe önemli bir yere sahip. İl merkezi yakınındaki Göbekli Tepe'de yapılan arkeolojik kazılarda ilkel dinlere ait olan ve günümüzden 11.000 yıl öncesine dayanan dünyanın en eski tapınakları bulundu. İlkel dinlerin dünyada bilinen en eski merkezi Şanlıurfa, çok tanrılı dinler ile tek tanrılı dinlerin de önemli merkezlerinden birisi. Asur ve Babil dönemlerinde ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı çok tanrılı bir din olan Paganizmin baştanrısı Sin'in mabedi Harran'da bulunuyor ve Soğmatar bu dinin önemli bir merkezi sayılıyor.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa Valiliği'ne ait ' www.sanliurfa.gov.tr ' adresinde yer alan bilgilere göre, ilkel dinlerin en eski merkezi olan Şanlıurfa semavi dinlere ve peygamberlerine de ev sahipliği yaptı. Valilik internet sitesindeki bilgilere göre tarihte bölgede 7 peygamber yaşadı. Valilik Sitesi'nde yer alan bilgiler şöyle:

"Musevi, Hristiyan ve İslam dinleri peygamberlerinin atası olan Hz. İbrahim Şanlıurfa'da doğmuş, Nemrut ve Halkının taptığı putlarla mücadele ettiği için burada ateşe atılmıştır. Lut Peygamber, amcası Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını görmüş ve daha sonra Şanlıurfa'dan Sodom'a doğru yola çıkmıştır. İbrahim Peygamber'in torunu ve İsrailoğullar'ının atası Yakub Peygamber, Harran'da evlenmiş. Eyyub Peygamber, Şanlıurfa'da hastalık çekmiş ve Şanlıurfa'da vefat etmiştir. Hz. Eyyub'u arayan Elyasa Peygamber O'nun yaşadığı Eyyub Nebi köyüne kadar gelmiş, ancak kendisini göremeden orada vefat etmiştir. Şuayb Peygamber, Harran'a 37 kilometre mesafedeki Şuayb Şehri'nde yaşamış, Musa Peygamber, Şuayb Şehri yakınındaki Soğmatar'da Şuayb Peygamber ile buluşmuştur. Bu nedenle Urfa'nın bir adı da "Peygamberler Şehri"dir. İsa Peygamber, Şanlıurfa'yı kutsadığına dair bir mektubunu ve yüzünü sildiği mendile çıkan mucizevi portresini Şanlıurfa Kralı Abgar Ukkama'ya göndermiş, Hristiyanlık devlet dini olarak dünyada ilk defa bu dönemde Şanlıurfa'da kabul görmüştür. Bütün bunlardan, Şanlıurfa'nın dinler tarihi ve inanç turizmi yönünden Mekke ve Kudüs'ten sonra dünyanın en önemli inanç merkezlerinden biri olduğu anlaşılmaktadır".

Reklam
Reklam