Doğar doğmaz anne sütü ile beslenen çocuklar ek gıdaları da alarak büyür ve gelişir. Büyüme ve gelişmede protein ve protein yapıdaki gıdaları tüketmek gerekir. İşte protein içeriği yoğun olan ve bunun yanında büyüme- gelişmede gerekli birçok bileşeni barındıran bir ürün de peynir. Türk halkının çok sevdiği bir besin olup, neredeyse 200 den fazla çeşittedir. Ayrıca Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinde üretilir.
Çokça sevilen peynir, sütün bakteri kültürü ile birlikte kaynatılıp fermantasyona bırakılması sonucu oluşur. İçinde yoğun oranda bulunan kazein proteini ısının etkisi ile çözünür. Çözünen proteinler bir araya gelerek katı bir form oluşturur. Bu fermantasyon süreci uzadıkça peynir daha kıvamlı bir yapıya sahip olur. İsteğe bağlı üretim sürecinde çeşitli otlar, tohumlar ( siyah susam ) , tuz veya farklı bakteriler eklenebiliyor. Eklenen bakteri kültürü farklılaştıkça da alınan tat, doku ve renk değişiklikleri oluşur. Özellikle Avrupa’ da gördüğümüz mavi ve kırmızı renkli olanları kullanılan farklı bakteri kültürleri sonucu oluşur. Ülkemizde çokça sevilen, kahvaltıların baş tacı olan bir üründür. Tatlıdan, salataya, yemeklerden soslara kadar hemen hemen her alanda sıklıkla kullanılır.
Miktar: 100 gram
Kalori (kcal): 309
Yağ (g): 23.55
Karbonhidrat (mg): 8.21
Protein (g): 16.1
Diş sağlığı için gerekli olan bazı vitamin ve mineraller vardır. Dişlerin yapısına katılarak sağlamlaştıran kalsiyum peynirde bolca bulunur. Özellikle çocukların büyüme çağında tüketilmesi ileride dişlerin daha kolay çıkmasına, diş çürümesi ve dökülmesinin de önüne geçilmesine fayda sağlar.
İskelet sistemini oluşturan kemikler sayesinde ayakta durup hareket edebiliyoruz. Bu kemiklerin yapısı ise kalsiyum ile oluşur. Peynirde yoğun oranda bulunan kalsiyum kemiğin yapısına direkt katılarak kemikleri güçlendirir. Bunun yanında içeriğindeki B vitamini ile kemik sağlığına da fayda sağlar. Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin ve kemik erimesi sorunu yaşayanların mutlaka günlük önerilen miktarlarda peyniri tüketmesi gerekir.
Peynirin cilde faydaları oldukça fazladır. İçerdiği vitaminler ve mineraller cildin genç kalmasına ve nem dengesini korumasına yardımcı olur. Ayrıca içerdiği B vitamini ise hem saç sağlığı hem de cilt sağlığı için gereklidir.
Bağışıklık sistemi tükettiğimiz yiyecekler ile doğru orantılı olarak güçlenir. Vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme şekli bağışıklığı yükseltir. İçeriğinde tek başına birçok vitamin ve mineral bulunurken vücuda gerekli büyük moleküllerden karbonhidrat, protein ve yağlar da bulunur. Dolayısıyla peyniri tüketmek, bağışıklığın her yönü ile desteklenmesi için gereklidir
Hamile kadınlarda doğuma kadar olan süreçte bebeğin anne karnında büyümesi aslında annenin tüm vücudunu paylaşması anlamına gelir. Annenin sahip olduğu vitamin ve mineral depoları bebek tarafından da kullanılır. Bebeğin en çok kullandığı şey ise kalsiyum depolarıdır. Bu yüzden hamilelik sürecinde annede kemiklerde ve dişlerde zayıflama olur. Bunun önüne geçmek ve bebeği güçlendirmek için sürekli olarak kalsiyum takviyesi alınmalıdır. Peyniri hamilelikte tüketmek gebelik sürecini kolaylaştırırken, doğumu da rahat kılar.
Peynirin yapımında arta kalan öz ile birlikte oluşan suya deniyor. Peynir altı suyunun faydaları, içinde yoğun oranda probiyotik ve kalsiyum bulunmasıyla ilgilidir. Bu sıvıyı yemeklerde kullanan ve soslara koyan kişiler yemeği hazmetmekte zorluk yaşamaz. Bu suyun mide ağrılarını geçirdiği ve ishali kestiği bilinir. Ayrıca yoğun olarak probiyotik içerir. Bu durum da bağırsak florasını güçlendirmiş olur. Ayrıca kalsiyum içermesi ile de kemik sağlığına faydası olur.
Koyunun sütü kullanılarak elde edilen besinler daha sağlıklıdır. Normalde inek sütü ile yapılanlar daha hafif ve yağsızdır. Koyunun sütü kullanıldığında ise daha yağlı, protein oranı fazla ürünler elde edilir. Ayrıca başta Kalsiyum olmak üzere; birçok mineral ve vitamin açısından da koyun sütünden elde edilen peynir daha zengindir. Bu sayede koyun peynirinin faydalarının ne denli önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
İçerdiği yoğun oranda Kalsiyum, B vitamini ve mineraller vücudu zararlı şeylere karşı korur. Bileşenlerinden linoleik asit, sfingolipid ve konjuge proteinler kanser hücreleri ile savaşır. Akabinde hem bağışıklık güçlenirken hem de kansere karşı koruyucu bariyer geliştirilir.
Çokça sevilerek yenen peynirin her çeşidi oldukça faydalıdır. Fakat bazı çeşitleri diğerlerinden daha çok bileşen ve kalsiyum içerir. Mutlak ki, peyniri faydalı hale getiren içerdiği kalsiyum miktarı ve protein içeriğidir. Yapımında kullanılan bakteri kültürüne göre ve fermantansyon koşullarına göre ürünün içeriği de değişir.
Yapılan araştırmalarda en faydalı peynirin ‘İsviçre peyniri’ olduğu kabul ediliyor. 30 gramında insanın günlük ihtiyacı olan kalsiyum, çinko, potasyum, vitamin, protein ve karbonhidrat bulunuyor. Faydalı olan diğer çeşitler ise sırasıyla; brie, camembert, parmesan, yarım yağlı kaşar, mozarella ve ricottadır.