Peynirin Faydaları Nelerdir?

Çıkış noktası Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa olan peynirin geçmişi M.Ö. 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Peynir, bir süt proteini olan kazein ile peynir mayası ve peynir kültürünün mayalandırılması sonucu elde edilen bir süt ürünüdür. Özellikle kahvaltılarda yaygın olarak tüketilen peynirin farklı tür ve çeşitleri de bulunmaktadır.

Peynir süt kaynaklı bir besindir ve inek, keçi, koyun, manda ve hatta deve sütünden üretilebilmektedir. Sadece kahvaltıda değil, börek, çorba, makarna, salata ve tatlılar içerisine eklenerek de tüketilen peynir aslında çok yönlü bir besin kaynağıdır.

Peynir, yüksek protein içeriği sayesinde, kahvaltı öğününde tüketilmesi halinde, vücudun ihtiyacı olduğu enerjiyi sağlamaktadır. Bundan dolayı peynir, kahvaltıda aksatılmaması gereken bir yiyecektir. Özellikle de gelişme çağındaki çocukların kemik sağlığı açısından çok önemli olan peynirin, süt ve kırmızı et gibi diğer hayvansal gıdalara nazaran hazmı daha kolaydır.

Reklam
Reklam

Peynirin Besin Bileşenleri

Organik ve doğal bir peynirin besin içeriği oldukça zengindir. Özellikle de protein içeriği yüksek olan peynirin 100 gramında 16 gram protein bulunmaktadır. 100 gram peynirin kalorisi yani enerjisi 308 kcal’dir.

Peynir, A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini içermesinin yanı sıra, özellikle de A vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca peynir, vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan B-12 ve B-6 vitaminlerini de içermektedir. Peynirde bulunan mineraller de, en fazla kalsiyum olmak üzere, fosfor, potasyum, sodyum, çinko ve demir olarak belirlenmiştir. Peynirin tuz miktarına göre sodyum değeri de değişmektedir.

Tüm bunlara ek olarak, peynirde bulunan diğer bileşenler ise; tiamin (B-1 vitamini), riboflavin (B-2 vitamini), niasin (B-3 vitamini), folat yani folik asit (B-9 vitamini), pantotenik asit (B-5 vitamini) ve kolin (bazik kimyasal) şeklindedir.


Peynirin Faydaları

Başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere peynir, zihinsel sağlığı da desteklemektedir. Zengin kalsiyum ve protein içeriği sayesinde peynirin faydaları son derece geniş bir alana yayılmıştır. Buna göre, peynirin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Reklam
Reklam

  1. Kemik Sağlığı

Zengin bir kalsiyum kaynağı olan peynir, aynı zamanda B vitamini bakımından da zengindir. Bundan dolayı peynir, kemik sağlığı ve güçlü kemikler için son derece önemlidir. Çünkü peynir, kemikler için oldukça faydalı olan kalsiyumun vücudun tüm noktalarına dağıtılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle de küçük çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar için çok faydalı ve gerekli olan peynir, kemiklerin dayanıklılığını artırmaktadır. Ayrıca peynir, osteoporoz (kemik erimesi) gibi bazı kemik hastalıklarına da iyi gelmektedir.


  1. Diş Sağlığı

Vücuttaki kalsiyum miktarının azalması sonucu birçok sağlık sorunu ortaya çıkabileceği gibi, bunlardan en yaygın olanı ise, diş çürümesidir. Peynir ise zengin kalsiyum içeriği sayesinde, özellikle de küçük çocukların diş sağlığını desteklemekte ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı, sağlıklı, çürüksüz ve sağlam dişler için, peynir gibi kalsiyum içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.

Reklam
Reklam

  1. Hamile Sağlığı

Kadınlar gebelik döneminde oldukça fazla miktarda kalsiyum kaybedebilmektedir. Anne karnındaki bebeğin kalsiyum ihtiyacının, direkt annenin vücudundan karşılanmasından dolayı, kadınların kalsiyum değerleri düşmektedir. Bundan dolayı hamile kadınların diş ve kemik sağlığı açısından çok önemli olan peynir aynı zamanda, doğum esnasında yaşanan kasılmalarla ilgili sorunların oluşmasını da önlemektedir. Tabi annenin aldığı kalsiyum bebeğe de faydalı olacağı için, peynir sağlıklı gebelik için ideal bir besindir.

BONUS: FASULYENİN FAYDALARI


  1. Cilt ve Saç Sağlığı

Yüksek B vitamini içeriği sayesinde peynir, cilt esnekliğini koruyarak, cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olmaktadır. Fakat, peynirin saç ve cilt sağlığı üzerindeki faydaları hakkında yeterince araştırma yoktur. Ama yine de, özellikle de yağ oranı düşük peynirin, saç sağlığı ve parlaklığı için faydalı olduğu kabul edilmektedir.


  1. Bağışıklık Sistemi Sağlığı

Düzenli olarak tüketilen peynirin, tüm vücut sağlığı açısından sağladığı faydalar oldukça fazladır. Bağışıklık sistemi ise, vücudun hastalıklara karşı tepkisi ve direnci anlamına gelmektedir. Yüksek protein, kalsiyum ve B vitamini içeriği sayesinde peynir, vücut savunması için gerekli olan desteği sağlayabilecek özelliktedir. Bundan dolayı peynir, bağışıklık direnci açısından faydalı bir besin kaynağıdır.

Reklam
Reklam

  1. Stres Karşıtı

Proteinin yapı taşlarından olan 20 amino asitten biri de triptofandır. Peynirin içeriğinde de bulunan triptofan ise, stres azaltıcı ve rahatlatıcı etkiler göstermektedir. Bu amino asit türü, sinir hücrelerinin rahatlamasına ve daha sağlıklı hale gelmelerine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı peynir, stres oluşumunu önlemeye ve stresi azaltmaya yardımcıdır. İçermiş olduğu, çinko, potasyum, fosfor ve selenyum sayesinde peynir, zihinsel yorgunluğun giderilmesine de yardımcıdır.


  1. Uyku Kalitesi

İçermiş olduğu amino asitler sayesinde peynir, sinirsel ve zihinsel rahatlamayı sağladığı için, uykusuzluk problemlerinin giderilmesinde de etkilidir. Peynirin ana maddesi süt olduğu ve sütün de içeriğinde laktik asit bulunduğu için, peynir uyumadan önce tüketildiğinde daha kaliteli uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır


  1. Kilo Kontrolü

Özellikle de çok zayıflıktan şikayet edenler için ideal bir besin olan peynir aynı zamanda, kilo kontrolünün sağlanması açısından etkilidir. Eğer, fazla kilolardan şikayet durumu söz konusu ise, yağ içeriği düşük peynir tüketilmesi daha faydalı olacaktır. İyi bir metabolizma dengeleyici olan peynir, kas ağırlığı ve kemik yoğunluğunun kazanılması açısından da faydalıdır.

Reklam
Reklam

  1. Tansiyon Düzenleyici

İçeriğinde bulunan B vitamini sayesinde peynir, yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyonun azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca peynir, kötü kolesterol birikmesinin önlenmesine yardımcı olduğu için, hem tansiyon değerlerinin düzenlenmesine hem de kalp sağlığının desteklenmesine yardımcı olmaktadır.


  1. Migren Ağrıları

Yapılan araştırmalara göre kalsiyum, baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Peynir ise zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Bundan dolayı peynirin, özellikle de migren gibi baş ağrılarına iyi geldiği ve ağrıların hafifletilmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.


  1. Kansere Karşı Koruyucu Etki

Kanser oluşumunu önlenmesine destek olan, linoleik asit, sfingolipid ve konjuge gibi bileşenler içeren peynir, kansere karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Yapılan bazı çalışmalara göre, düzenli olarak peynir tüketilmesi kanser oluşumu riskinin önlenmesi adına önemlidir.

Reklam
Reklam