Dillere destan Kars kaşarımız listenin ilk sırasını alıyor. Kars'ın birçok peyniri meşhurken bunlardan en çok ön plana çıkan türü kaşardır. Büyük bir tekerlik şeklinde olan Kars kaşarı, sabah öğle akşam farketmeksizin her öğü tüketiyoruz, tüketiyorlar.... Hatta ünlü peynir kavurması da Kars kaşarıyla oldukça lezzetli oluyor. Kars'tan tanıdıklarınız varsa bir an önce kendinize peynir getirtmeyi unutmayın!
Kars'a yolunuz düştüğünde özellikle sabah kahvaltısı yapmak istiyorsanız, kete sizin için en uygun hamur işidir. Bu kete gerçekten bambaşka... Ülkemizin neredeyse her bölgesinde yapılan ketenin lezzeti Kars'da diğerlerine göre oldukça farklı.
Yörenin en bilindik çorbalarından bili olan Hörre, bazıları tarafından un çorbası olarak da bilinir. Unu yemeklere çorbalara ve tatlılara koymaktan çekinmeyen Karslılar, Hörre ile ülkemize güzel bir lezzet kazandırmış. İçine tereyağı konularak yapılan çorba, özellikle sert geçen kış aylarında ilaç gibi geliyor. Kars'ın şiddetli soğuğuna da Hörre yakışırdı...
Kars'ın en ünlü yemeklerinden olan ve mantıyla kesinlikle karıştırılmayacak olan yemek Hangel; ince açılmış hamurun sıcak suda haşlanması ve üzerine yoğurt dökülmesi ile elde ediliyor. Servis aşamasında ise; soğanla kavrulmuş harç eklenerek sofrada yerini alıyor. Hangelin lezzeti Kayseri mantısıyla kapışacak nitelikte...
Ülkemizde sık sık tüketilen tavuk ve kırmızı etten farklı olarak Kars'da Kaz eti oldukça meşhurdur. Kazın but ve kanat bölgeleri alınıp tuzlandıktan sonra mutlaka iki gün tuzlu bir şekilde bekletilir. Tuzda bekletirken seçtiğiniz ortamın soğuk olmasına özen gösterin. Hangi yemeğini yapacaksanız yapın iki günün ardından bir tencerenin içinde yumuşayıncaya kadar pişirin. Belki ilk duyduğunuzda biraz garip gelebilir, ancak kaz eti özellikle Kars'da sevilerek yenilen en meşhur yemeklerden bir tanesi. Söylemeden edemeyeceğim; fiyatı neredeyse altınla yarışıyor!
Yukarıda bahsettiğimiz işlemlerde kazı iyice haşladıktan sonra tenceredeki suyla pilavını yapıp yemek de Kars'a özgü yöresel bir lezzet. Kaz eti suyunun en çok yakıştığı bulgur dışında pirinçle de yapılan tarifleri mevcut. Ee tabii süslemek isterseniz üzerine kaz eti de ekleyebilirsiniz.
Azeri mutfağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla yapılan Pıtı, yani diğer adıyla Bozbaş, Kars'da da yapılan yöresel yemeklerden. Kemikli koyun eti, lavaş ve ıslatılmış nohutla yapılan bu yemeğe rengini veren ise sarıkök adlı bir ottur. Tencere veya güveçte pişirilen Pıtı, genelde geniş bardak ve çömlekten yapılmış çukurlu kaselerde servis edilir.
Kars'ın tatlılarına direkt geçiş yapacak olursak özellikle yöresel anlamda akıllara ilk gelen tatlı unla yapılan Umaç Helvasıdır. Diğer helvalardan farklı olarak bu yöresel helvamız unla birlikte iyice yoğurulduktan sonra kızgın yağa atılarak yapılmasıdır. Ardından şekerli suyla iyice karıştırılarak ortaya doyurucu bir lezzet çıkar. - - - - - -
Hasuda ya da Aside isimleriyle bilinen yöresel Kars tatlısının bu kadar özel olmasının sebebi pekmezle yapılıyor olması. Şerbetine un girmesiyle yapılan tatlıyı soğuduktan sonra ceviz ve türlü meyvelerle de süsleyebilirsiniz. - - - - - -
Son olarak Kars'a özgü güzide tatlılardan olan Şirince tatlısıyla listemizi bitiriyoruz. Sıvı yağ, tarçın ve pirinçle yapılan tatlının üzerine süs olarak nar taneleri gezdiriliyor. Nar taneleriyle istediğiniz şekilleri vermeniz elbette mümkün. Orası sizin yaratıcılığınıza kalmış.