Peyzej Mimarları Odası: Kentsel Dönüşümde Rant Boyutu Öne Çıkmamalı

Peyzaj Mimarlar Odası İzmir Şubesi, şehir dönüşümünün İzmir için bir fırsat olduğunu söyledi. Konuyla ilgili...

Peyzaj Mimarlar Odası İzmir Şubesi, şehir dönüşümünün İzmir için bir fırsat olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak Ege Palas Otel'de basın toplantısı düzenleyen 10. dönem yönetim kurulu, yaptığı açıklamada, “İzmir’in içinde barındırdığı dinamiklere bakıldığında, turizm ayağını güçlendirecek kruvaziyer limanı, kıyı ve Konak-Kadifekale arasındaki tarihin ortaya çıkarılması projeleri, kentsel dönüşümün içinde ele alınarak kent ve kentli adına büyük bir atak gerçekleştirilmesine neden olacaktır. Bu bakımdan değerlendirildiğinde kentsel dönüşüm, büyük bir fırsattır. Yıllardır süren imar afları ve denetimsizliklerle çarpık ve sağlıksız bir görünüme bürünen kentimizin son günlerdeki kentsel dönüşümüyle ilgili haberlerinde, rantsal boyutun sosyal boyuttan daha fazla öne çıktığı görülmektedir.” dedi.

Reklam
Reklam

Dönüşümde sivil toplum kuruluşlarının da gözardı edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Kuşkusuz, sürdürülebilir kentsel gelişme ve dönüşme peyzaj mimarlarınca da güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Kentsel gelişme ve dönüşümün sürdürülebilirliğinin sağlanması ise imar planı değişikliklerinde bugüne kadar dikkate alınmayan peyzaj karakteristikleri ve peyzaj ekolojik eşikleri, hava ve çevre kalitesi, ulaşım, yayalaştırma, halk sağlığı ve sosyolojik yapı gibi hususların gözönüne alınmasıyla mümkün olabilir. Kentlinin yalnızca barınma ihtiyacı olmadığı, aynı zamanda rahatça nefes alma ihtiyacı olduğundan yola çıkarak buna, ‘dönüşürken nefes almak’ diyoruz. Aksi takdirde kentsel dönüşüm, eskiyen yapıların yenilenmesinden öteye gidemeyecek ve işlevini yitiren kültürel mezarlar oluşumu kaçınılmaz olacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: