Pfizer, pharmacia'yı satın alıyor

WASHINGTON (İHA) - İlaç sektörünün dev isimlerinden Pfizer'in, rakip şirketlerden Pharmacia'yı 60 milyar dolara satın almak için anlaştığı bildirildi. Söz konusu şirketler, konuya ilişkin açıklamalarında, Pfizer'in Pharmacia'yı 60 milyar dolar tutarında hisse karşılığı satın almasıyla oluşacak şirket, yıllık 48 milyar dolarlık cirosu ve 7 milyar doların üzerindeki AR-GE bütçesiyle dünyanın en büyük ilaç şirketi olacak.

Anlaşma uyarınca Pharmacia hissedarları, ellerindeki her bir şirket hissesini 1.4 Pfizer hissesiyle değiştirecekler. Söz konusu fiyatın, Pharmacia hisselerinin cuma günü kapanış fiyatının yüzde 36 üzerinde olduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Ürettiği Viagra, Lipitor ve Zoloft gibi ilaçlarla tanınan New York merkezli Pfizer'in satın aldığı New Jersey merkezli Pharmacia'nın en çok tanınan ürünü ise eklem iltihaplarının tedavisinde kullanılan Celebrex.

Pfizer'in Pharmacia'yı satın alarak zayıf olduğu onkoloji ilaçları pazarında yerini sağlamlaştırmak istediği ifade ediliyor.

Uzmanlar, anlaşmanın özellikle ilaç sektörünün zorda olduğu ve şirketlerde arka arkaya muhasebe skandallarının ortaya çıktığı bir dönemde yapılmış olmasına dikkat çekiyorlar.